Rosarium van start met samen energie besparen

02 maart 2017

Kom naar de buurtbijeenkomst op 28 maart

In Rosarium hebben al heel wat woningen zonnepanelen. Toch valt er nog veel energie te besparen. Bewoner Jules Hinssen en een aantal buren willen hier een flinke impuls aan geven. Samen willen ze de buurt enthousiast maken voor gezamenlijke energiebesparingsacties. Op dinsdag 28 maart om 19.15 uur presenteren ze hun plannen tijdens een bijeenkomst in basisschool Sint Martinus (Beatrixstraat 2). Iedereen is welkom.

Buurkracht ju4a5080
Ook samen energie besparen? Is vaak voordeliger en gezelliger!

Rosarium heeft een goede basis om samen met energiebesparing aan de slag te gaan. “In deze buurt doen we al veel samen”, zegt Jules. “Van carnaval vieren tot zomerparkfeesten organiseren in het Julianapark. Bovendien leeft het onderwerp energie besparen al. Van de 287 woningen hebben er ongeveer 50 zonnepanelen en er staan zelfs energieneutrale huizen in de buurt. Ik hoop dat we met dat soort voorbeelden ook de rest van de buurt kunnen aansteken.”

Interessante warmtebeelden

De afgelopen tijd heeft Jules met een warmtebeeldcamera foto’s gemaakt van woningen in Rosarium. “Daarmee kun je goed in beeld brengen hoe goed er geïsoleerd is. Daarin zijn grote verschillen te zien. Sommige huizen zijn heel goed geïsoleerd, bij andere stroomt de warmte naar buiten. Bijvoorbeeld door het enkel glas of door de daken. Tijdens de bijeenkomst op 28 maart kunnen we een aantal voorbeelden laten zien. ”

Buurkracht helpt

De initiatiefnemers krijgen ondersteuning van Buurkracht. Al ruim 170 buurten in Nederland hebben hier goede ervaringen mee. Buurkracht schakelt bijvoorbeeld een onafhankelijk energieadviseur in. Deze maakt een buurt- en woningscan om inzicht te krijgen welke energiebesparende maatregelen in Rosarium het meeste opleveren. De resultaten hiervan worden ook op 28 maart gepresenteerd. Buurkracht warmtecamera’s, energieverbruiksmeters en andere hulpmiddelen die het de initiatiefnemers én hun buurtgenoten vooruit helpen. En die eraan bijdragen dat goede besparingsvoornemens geen voornemens blijven, maar worden omgezet in daden.

Blijf op de hoogte

Buurtgenoten kunnen op de hoogte blijven van het initiatief. Jules: “We hebben een eigen buurtwebsite, buurkracht.nl/rosarium, waar we acties en activiteiten aankondigen. Je vindt er ook tips om snel en makkelijk energie te besparen. Daar kun je als je wilt alvast aangeven of je naar de bijeenkomst komt én je aanmelden voor gratis warmtebeelden van je huis, als je daar interesse in hebt. We hopen 28 maart veel buurtgenoten te verwelkomen; wíj hebben er nu al zin in!”

Meer informatie

Neem gerust contact op met het buurtteam. Voor meer informatie over Buurkracht kun je terecht bij Patricia Vinclair of 06- 52 691 385.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?