Roerzicht maakt zich op voor zonne-energie

19 maart 2017

De zomer komt eraan en vanaf april kun je met zonnepanelen al volop profiteren van gratis zonnestroom. Op 16 maart vond daarom een bijeenkomst plaats over zonne-energie in het Cuypershuis in Roermond voor bewoners van Roerzicht. Zo’n veertig buurtgenoten kwamen eropaf. “Iedereen kan zich nog steeds melden voor meer informatie of persoonlijk advies.”

Buurkracht voor verslag
Persoonlijk advies is nog steeds mogelijk

Het grootste deel van het programma bestond uit een presentatie van de energiedeskundigen Ruud van de Voort en Bert ten Haaf van Soltronergy Energieadvies. In het dagelijks leven houden zij zich vooral bezig met grote energieprojecten, maar deze avond maakten ze graag tijd vrij om bewoners van Roerzicht wegwijs te maken in de wereld van de zonne-energie. Ze startten met een algemene inleiding over de werking, de verschillende soorten panelen en wat het effect is van schaduw. Ook de esthetische kant kwam aan bod. Govert Gribling van het buurtteam: “Als je zonnepanelen laat installeren en je wilt de schaduwplekken op je dak vermijden, dan kan er een lelijk legpatroon ontstaan. Met neppanelen kun je de gaten tegenwoordig opvullen, zodat het geheel er veel beter uitziet.”

Inzoomen op elk dak

Na een korte pauze zoomden de adviseurs letterlijk in op de daken van de bezoekers. Govert: “Met de zonatlas, een soort Google maps maar dan beter, konden ze op luchtfoto’s onze daken bekijken en beoordelen of deze geschikt zijn voor zonnepanelen. Hun eerste oordeel: 90 procent van de daken is geschikt of zeer geschikt. Ze lieten precies zien wat de eventuele uitdagingen waren, zoals schaduwval door hoge bomen, schoorstenen en dakkapellen. Met behulp van een simulatie kunnen ze voor je doormeten welk effect deze schaduw gedurende het jaar op je opbrengst heeft.”

Persoonlijk advies

Ook zaken als rendement, de zin en onzin van terugverdientijden en hoe je bepaalt hoeveel panelen je moet nemen kwamen aan de orde. Govert: “Als je onvoorbereid offertes aanvraagt, loop je het risico dat je appels met peren gaat vergelijken. Met alle informatie van vanavond weten de bewoners waaraan ze moeten denken als ze een zonnepanelenleverancier benaderen.” Wie graag een maatwerkadvies of persoonlijke begeleiding wil, kan ook de experts van Soltronergy inschakelen. Govert: “Ze kunnen je goed adviseren. En als je een zonnesysteem kiest dat precies bij je behoefte past, heb je die kosten er zo weer uit.”

Beschermd stadsgezicht

Aan het einde van de avond gingen de bezoekers enthousiast naar huis. “Ik verwacht dat zeker vijf tot tien buurtbewoners met zonnepanelen aan de slag gaan”, zegt Govert. “Er waren ook een paar geïnteresseerde buurtgenoten die in een pand wonen die onder het beschermd stadsgezicht van Roermond valt. Zodra we van de gemeente horen of we op deze woningen panelen mogen plaatsen, gaan zij waarschijnlijk ook meedoen.”

Onverwacht resultaat

Indirect heeft de bijeenkomst ook al een onverwacht resultaat opgeleverd. Govert: “Een bestuurslid van de vereniging van eigenaren van een appartementengebouw in de buurt zag de aankondiging van de avond online en heeft Soltronergy ondertussen ingeschakeld om zich te laten adviseren over een gezamenlijk zonnedak. Wil je ook meer weten over zonnepanelen of ben je geïnteresseerd in persoonlijk advies van Soltronergy, dan kun je contact opnemen met Govert Gribling via buurkracht.nl/roerzicht.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?