Roerdalen loopt uit voor Energiedag

06 november 2017

We staan aan de vooravond van de energietransitie. Wat dat voor mensen thuis betekent en hoe ze zelf kunnen bijdragen, liet energiecoöperatie Duurzaam Roerdalen in de volle breedte zien op de Energiedag die op 28 oktober in het gemeentehuis plaatsvond. Bezoekers konden hun licht opsteken bij diverse standjes, workshops en lezingen. En dat deden ze in groten getale. Een mooie aanloop naar de buurtbijeenkomst in Reewoude op 15 november in de Boshut (Meinweg). Ook daar is iedereen welkom!

Buurkracht 1101 foto stand
De eerste bezoekers van de energiemarkt laten zichzelf inspireren.

Van tevoren had Duurzaam Roerdalen flink tamtam gemaakt voor de Energiedag, onder meer via een serie minireportages die werden uitgezonden op de regionale omroep. “Het hielp ook dat de gemeente haar ontvangstzaal voor het evenement beschikbaar stelde”, vertelt Jan Schreurs van de energiecoöperatie. “Voor de gelegenheid stonden buiten het gemeentehuis twee enorme solar trackers opgesteld, van die grote panelen die meedraaien met de zon. Heel indrukwekkend.”

Hele spectrum vertegenwoordigd

Ook binnen was alles uit de kast getrokken om de plaatselijke bevolking zo goed mogelijk te informeren. Jan: “Er stonden leveranciers van isolatie, zonnepanelen op eigen en andermans dak, zonneboilers, warmtepompen, ketels; het hele spectrum aan verduurzamingsmaatregelen was vertegenwoordigd. Sommigen hadden ook van alles meegenomen aan materialen en apparatuur zodat hun waar voor bezoekers echt tastbaar werd. En ze gaven goede voorlichting, viel mij op. We hadden ook twee leveranciers van 100 procent duurzame energie uitgenodigd, die allebei aardig wat aanloop kregen.”

Serieuze thema’s met ruimte voor humor

Voor bezoekers was ook een heel circuit van korte presentaties opgetuigd. “Bijvoorbeeld over windmolenprojecten op de Noordzee, overheidsbeleid en Buurkracht. En met uiteenlopende sprekers, van hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans tot buutreedner Ger Frenken, die zijn humoristisch licht liet schijnen over het thema energie. De presentaties liepen parallel en werden verschillende keren herhaald, zodat mensen de hele dag de kans kregen om ze bij te wonen.”

Geslaagd en leerzaam

Rond 17.00 uur konden Duurzaam Roerdalen en de gemeente het evenement tevreden afsluiten. Jan: “Het was zeker een geslaagde dag. Met voor ons ook wel een paar leerpunten, zoals dat we ons meer kunnen richten op bedrijven; ik merkte dat die ook graag willen bijdragen aan de energietransitie, bijvoorbeeld door hun dak beschikbaar te stellen. En dat het ook goed was geweest als we ook gezorgd hadden voor voorlichting over de financiering van maatregelen. Veel mensen denken toch: je moet het maar kunnen betalen. En weten dan vaak niet dat er allerlei gunstige financieringsregelingen bestaan. In een volgende bijeenkomst willen we daar dan ook meer aandacht aan besteden.”

Kom naar de Boshut op 15 november

Zo’n bijeenkomst is er al snel: op 15 november vindt in de Boshut op de Meinweg een buurtbijeenkomst plaats over samen met de buurt energie besparen. Jan heeft in zijn eigen buurt Reewoude een Buurkrachtbuurtteam gevormd dat met de hele buurt aan de slag wil. “In de Boshut vindt de aftrap plaats. De uitnodigingen zijn al de deur uit. En het leuke is: tijdens de Energiedag sprak ik heel wat mensen uit andere buurten in Roerdalen die daar ook graag langs willen komen om te kijken of Buurkracht ook iets voor hen is. Natuurlijk, iedereen is welkom! Meer informatie staat op onze buurtpagina. Wat ons betreft wordt het een duurzame olievlek.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?