Revolutionair plan: armoede bestrijden met energiebesparing

28 april 2015

Op 16 april sleepte niet alleen Hoonhorst, maar ook Nicolaas Veltman en zijn buurtteam uit Fatima een van de felbegeerde P-Nuts Awards in de wacht, en wel de publieksaward. Hun revolutionaire idee om re-integratie, maatschappelijke activiteit en besparingsmaatregelen aan elkaar te koppelen, kreeg maar liefst 1253 voorkeurstemmen.

Buurkracht 150126 fatima bijeenkomst
Bijeenkomst Heesch

De P-Nuts Awards gaan door voor dé aanmoedigingsprijzen voor lokale duurzame-energie-initiatieven. Fatima had hiervoor het idee ‘LESS’ ingezonden: Local Energy Saving Support. Het komt erop neer dat je mensen die het financieel moeilijk hebben, zou belonen voor vrijwilligerswerk. Nicolaas: “Je zou bijvoorbeeld mensen kunnen opleiden tot buurtadviseur energiebesparing. Zo kunnen ze een bijdrage leveren aan een maatschappelijk doel. Als tegenprestatie zouden ze dan zelf bijvoorbeeld een lening krijgen voor energiebesparende maatregelen. Die ze dan voor een deel kunnen afbetalen met hun energieadviezen in de buurt. Het mes snijdt aan alle kanten: het wordt aantrekkelijker om vrijwilligerswerk te doen én om je huis energiezuiniger te maken. En als je dat eenmaal hebt gedaan, gaan je lasten omlaag, waardoor je weer meer financiële ruimte krijgt.”

Ervaringen in de buurt

Het buurtteam kwam op het idee voor LESS door hun ervaringen in Fatima. Nicolaas: “We zijn al een paar jaar bezig met energiebesparing, eerst via de Blok-voor-Blok aanpak van de overheid en nu met Buurkracht. Gemiddeld hebben we energielabel F, dus er zit veel potentieel. Maar dan moet je wel eerst investeren. Veel buurtgenoten kunnen of willen dat nu niet omdat ze onzeker zijn over hun inkomen. Denk aan zzp’ers, kleine ondernemers of werklozen. Tegelijkertijd zien we dat veel mensen zich als vrijwilliger inzetten, bijvoorbeeld voor de sportvereniging of in de zorg. Daarmee genereren ze ‘maatschappelijk rendement’: de overheid en het bedrijfsleven hoeven bepaalde kosten niet te maken. Zo groeide het idee dat ze daar best iets tegenover mogen stellen. En als dat dan ook nog zorgt dat meer mensen energie gaan besparen, is het helemaal mooi.”

Enorme opsteker

Nicolaas is bijzonder opgetogen met de P-Nuts Award: “Alleen krijgen we LESS niet van de grond. Daarom wilden we aandacht voor het idee en die hebben we gekregen. De gemeente zal er echt iets mee moeten. Ik hoop dat we LESS nu met hun steun als voorbeeldproject verder uit kunnen werken. In onze buurt heeft de prijsuitreiking in elk geval al veel teweeggebracht. Fantastisch dat we zo veel stemmen hebben gekregen. Een enorme opsteker, deze prijs geeft ons weer nieuwe energie om door te gaan.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?