Voor elke vraag een antwoord in Twente

12 juli 2016

Buurkracht tekening vraag en aanbod   op de agenda
Hoe krijg ik energiebesparing op de agenda?

Wat een kennisaanbod in Twente! Veel teamleden zijn privé of professioneel intensief bezig met duurzaamheid. Ook waren er vertegenwoordigers van zeer ervaren teams, zoals Titia Takens van De Bolhaar en Gerard Bauhuis en Jens Olde Loohuis van Vasse, een van de oudste Buurkrachtbuurten. Titia Takens wil onderzoeken of ze in De Bolhaar een stap verder kunnen zetten dan alleen energie besparen. “Duurzaamheid is veel breder dan energie”, stelt ze. “Het gaat ook over zaken als minder vaak vliegen, minder vlees eten en eenzaamheidsbestrijding.”

Buurkracht tekening vraag en aanbod   energie sexy
Hoe maak ik energie sexy

Energiecoöperaties

In Vasse bestaat het dorpsteam uit leden van coöperatie Energiek Vasse. Het team heeft ambitieuze doelstellingen: Vasse energieneutraal. Nog niet alle bewoners zijn in beweging, maar het buurtteam zit niet stil. Jens Olde Loohuis vertelt hoe Energiek Vasse op het multifunctionele dorpsgebouw Eschhoes zonnepanelen heeft laten plaatsen. Via een postcoderoos kunnen ook de dorpsbewoners gebruik maken van de zonne-energie. Het team heeft dan ook veel kennis over energiecoöperaties en collectieve zonnedaken.

Steun vanuit provincie

Ook provincie en gemeentes staan klaar om de buurtteams te steunen, onder meer met wooncoaches die bewoners gratis op weg helpen met energieadvies. Bert Speerman van Horstlanden-Stadsweide is er een van. Wil je wat complexere en grotere energieprojecten opstarten en zoek je mensen die daar ervaring mee hebben, dan kunnen de initiatiefmakelaars van Overijssel een rol spelen. Initiatiefmakelaar Roelof-Jan Naaktgeboren was aanwezig om de behoefte te polsen.

Inspiratie

Ondanks alle aanwezige kennis bleek voor één thema geen pasklaar antwoord: hoe maak je buurtbewoners enthousiast om aan de slag te gaan met energiebesparing? In twee groepen gingen deelnemers daarom aan de slag met de vragen: Hoe maak ik energie sexy? En: Hoe krijg ik energiebesparing op de agenda van bewoners. Tijdens een creatieve sessie borrelden veel nieuwe ideeën op. Sneltekenaars legden alles vast in een inspirerende tekening. Bekijk hier het resultaat.

Tekeningen: LOT of Illustrations.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?