Koken en cabaret om buren te inspireren

12 juli 2016

Je buren enthousiast maken voor energie besparen is een hele klus. Tijdens de regiotafel in het Twentse Vriezenveen op 5 juli gingen twee groepen deelnemers op zoek naar dé gouden aanpak. De ene groep boog zich over de vraag: Hoe maak je energie sexy? Aan een andere tafel lieten de deelnemers al hun creativiteit los op de vraag: Hoe krijg je energiebesparing op de agenda? Sneltekenaars Lot en Lukas legden de gesprekken direct vast in een illustratie.

Tijdens de creatieve sessie ging het om genereren, combineren en oogsten. In groepjes van drie schreven de deelnemers eerst 12 ideeën op post-its, daarna werden gelijksoortige ideeën gecombineerd om de rode lijn van de sessie te ontdekken. De opbrengst bestond uit leuke en frisse ideeën: de deelnemers willen geheel nieuwe wegen verkennen met koken en cabaret.

Groep 1: Hoe maak je energie sexy?

Buurkracht tekening lukas aangepast
Hoe maak je energie sexy?
 • Zet groene energie aantrekkelijk in de markt, zodat mensen graag geassocieerd willen worden met duurzaam. Je bezighouden met groene energie moet een goed gevoel geven. De boodschap: grijs is oubollig en negatief, groen is fris en positief.
 • Hanteer de sandwichbenadering. Organiseer iets leuks, zoals een festival of een cabaretvoorstelling, en verwerk het thema energie op een leuke manier in je programma of voorstelling. Mag met humor, want energie hoeft niet serieus te zijn.
 • Zorg dat mensen met trots over energie kunnen spreken. Dat je ermee voor de dag kunt komen. Een Loesje-uitspraak zou een goed begin kunnen zijn: “Wie niet in zonne-energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen.”
 • Of organiseer iets leuks samen met je buren, waarbij het samen zijn en het samen iets tot stand brengen voorop staat. Het thema energie krijgt een duidelijke rol, zonder dat je daar de nadruk op legt, doordat je bijvoorbeeld samen een zonneboiler maakt of gaat barbecueën op zonne-energie.
 • Groep 2: Hoe krijg je energiebesparing bij mensen op de agenda?

Buurkracht tekening lot aangepast
Hoe krijg je energiebesparing bij mensen op de agenda?
 • Kinderen zijn een belangrijke ingang om thema’s op de agenda van ouders te zetten. Als kinderen op school enthousiast bezig zijn met energie en energiebesparing, dan vertellen ze er thuis over. En zo kunnen ze hun ouders aan het denken zetten.
 • Energie mag ook een funfactor hebben. Organiseer een leuke burendag waar energie op een leuke manier aan de orde komt. Geef bijvoorbeeld een ledlamp als prijs bij de buurtbingo of zet energiefietsen neer waarmee mensen zelf energie bij elkaar fietsen voor de tentverlichting.
 • Via koken kun je energie op een leuke manier voor het voetlicht brengen. Organiseer een kookdemonstratie en geef tussendoor goede tips: kook bijvoorbeeld altijd met de deksel op de pan. Of ontdooi diepgevroren vlees in de koelkast, zo koel je je koelkast en verbruikt deze minder energie.
 • Zorg dat informatie makkelijk voorhanden is, bijvoorbeeld door gratis advies te geven aan bewoners of goede websites op een rij te zetten.
 • Volg een voorbeeldgezin en maak een televisieserie van alles dat ze doen op gebied van energiebesparing. Bijvoorbeeld voor TV Oost.
 • Tekeningen: LOT of Illustrations.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?