Gluren bij de buren

06 juni 2016

Tijdens de regiotafel op 30 mei in Dalfsen deelden buurtteams hun ervaringen. Twee vragen leefden bij bijna alle deelnemers: hoe kun je bewoners bewust maken van hun energieverbruik en zorgen dat ze daadwerkelijk aan de slag gaan? En: hoe kun je ook de mensen bereiken die wel geïnteresseerd zijn, maar die zich nog niet hebben laten zien of horen? Gewapend met post-its en stiften gingen de deelnemers in twee groepen op zoek naar vernieuwende oplossingen. Sneltekenaars visualiseerden alle creatieve invallen in twee fraaie tekeningen.

Hoe kun je bewoners bewust maken van hun energieverbruik en zorgen dat ze daadwerkelijk aan de slag gaan?

Buurkracht dalfsen tekening lucas
Hoe maak je bewoners bewust

 • Leuke kleine acties - Bewustwording blijft een zaak van lange adem. Een goede methode om mensen te triggeren is voortdurend leuke kleine acties bedenken en uitvoeren. Buren worden zo telkens weer geconfronteerd met energie en energie besparen. Dat kan met een ijscokar op zonne-energie, een straat-bbq, door de logo’s van Buurkracht op de straat spuiten, nog meer te flyeren of door een straatspel over energie te organiseren. Gewoon doorgaan, er energie in blijven steken en herhalen. Uiteindelijk moet het kwartje vallen: energiebesparing is belangrijk.
 • Meten is weten – Het werkt heel goed als mensen kunnen zien wat ze verbruiken en dat kunnen vergelijken met anderen. Publiceer lijstjes met verbruikcijfers of hang ze centraal op, zodat mensen hun eigen verbruik kunnen vergelijken. De slimme meter is natuurlijk ook het instrument bij uitstek om hiervoor te gebruiken. Ook de energieverbruiksmeters kunnen per apparaat veel inzicht geven.
 • Buren gluren – Een grote hit is en blijft buren gluren. Nodig je buren uit als je zelf maatregelen hebt laten uitvoeren. Zo heb je een kans om met ze in gesprek te komen en kunnen ze met eigen ogen zien wat zo’n maatregel nu inhoudt. De goede ervaringen van de buren zijn vaak de beste triggers om ook zelf aan de slag te gaan.

  Hoe kun je ook de mensen bereiken die wel geïnteresseerd zijn, maar die zich nog niet hebben laten zien of horen?

 

Buurkracht dalfsen tekening lot
Hoe bereik je de bewoners

 • Aanhaken bij buurtevenementen – Wees slim en haak aan bij bestaande evenementen. Tijdens een buurt-bbq maak je snel contact met buren en kun je terloops Buurkracht ter sprake brengen.
  Korting – Hoe plat ook: financiële voordelen blijven aantrekkelijk. Zoek goed uit waar buren geld kunnen besparen. Waar zijn nog subsidies te krijgen? Heeft de gemeente financieringsregelingen?
 • Don’t push it – Verwacht niet dat iedereen zo gedreven is als jij. En dat niet iedereen zijn geld graag besteedt aan energiebesparing. Gun de mensen tijd om zelf tot het besluit te komen dat ze maatregelen willen nemen. Aanvaard dat dat soms wel een jaartje (of wat) duurt. En als je toch ongeduldig wordt, dan organiseer je toch gewoon weer een bbq?
  Tekeningen: LOT of Illustrations.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?