Regiotafel ontmoet Energiecafé in Overijssel

17 oktober 2017

Op 12 oktober troffen kartrekkers van Overijsselse Buurkrachtbuurten en andere lokale duurzame initiatieven elkaar in ’t Trefpunt in Heeten. Buurkracht en Energiecafé West Overijssel hadden hier de krachten gebundeld voor een gezamenlijke regiotafel annex Energiecafé. De deelnemers werden getrakteerd op een vol programma met handige tools om hun doelgroep beter te bereiken, alles over de postcoderoos en volop mogelijkheden tot netwerken.

Buurkracht regiotafel heeten
Regiotafel ontmoet Energiecafé Overijssel

sIn Overijssel trekken bewoners en ondersteunende organisaties als Buurkracht en Natuur en Milieu Overijssel nauw met elkaar op om buurten, dorpen en de hele provincie te verduurzamen. Veel initiatiefnemers kennen elkaar. Bij binnenkomst zagen de meesten dan ook direct een bekend gezicht. Vanaf 17.00 uur konden ze onder het genot van een drankje en een hapje alvast bijpraten. Buurtbegeleider Rana Berends van Buurkracht en Marlous Goeman van Natuur en Milieu Overijssel openden vervolgens de avond met een hartelijk welkom en een kort spel om het ijs te breken.

Acht types

Je buurt- of stadsgenoten in beweging krijgen voor energiebesparing of zelf duurzame energie opwekken kan lastig zijn. In de eerste presentatie van de avond gaf Eveline Henkens van Buurkracht tips hoe je de mensen in de buurt, kunt bereiken aan de hand van het Mentality model van Motivaction. Dit model onderscheidt acht verschillende sociale milieus die allemaal op hun eigen manier in het leven staan. Als je weet welk type in je buurt dominant is, dan kun je daar je benadering op afstemmen. Via een leuke interactieve quiz met de Kahoot-app leerden de bezoekers de types spelenderwijs een beetje beter kennen.

Interessante insteek

“Die indeling in types vind ik een interessante insteek”, zegt Ton Zomerdijk. Hij is energieadviseur bij Energie-Profijt en bestuurslid van Stichting Duurzaam Heino. “In Heino hebben we ambitieuze plannen op gebied van energie, afval, mobiliteit en voedsel. De mensen die duurzaamheid belangrijk vinden, bereiken we wel. Maar hoe benader je doelgroepen die best wel geïnteresseerd zijn, maar niet zo snel in beweging komen? Ik ga de informatie zeker in het bestuur van Duurzaam Heino delen om te kijken of we de typebenadering in onze aanpak kunnen integreren.”

Goede inschatting

“Een mooi hulpmiddel voor het bepalen van de strategie in een buurt”, vindt ook Henk Luning, die betrokken was bij het opzetten van de Buurkrachtbuurten Pleijendal en Polhaar-Oost in Dalfsen. Deze maand gaat hij ook met een team in Polhaar-West aan de slag. “De vorige keren hebben we onze eigen intuïtie gebruikt om de buurt te benaderen. Voor de nieuwe buurt krijgen we advies op basis van de buurtinformatie van Motivaction. Ben benieuwd of deze inschatting aansluit bij die van ons.”

Postcoderoos

Na de koffie ging initiatievenmakelaar Dominique Doedens de diepte in over de postcoderoosregeling: hoe steekt die precies in elkaar? Hij vertelde onder meer dat het verdienmodel onder het nieuwe regeerakkoord iets verandert, doordat de energiebelasting op elektriciteit lager wordt. Maar de regeling is nog steeds gunstig. Ton Zomerdijk vond de presentatie nuttig: “Ik weet wel het nodige van een postcoderoos, maar toch is het altijd handig om alle informatie op een rijtje te krijgen.” 

Kennis en ervaring

Henk Kasper van Deventer Energie sloot de avond af met de lessen die de coöperatie had geleerd van haar eigen postcoderoosproject in Deventer. “Ten eerste: zoek een goede locatie, een dak is vaak goedkoper en gunstiger dan een zonneproject op de grond. Ten tweede: vraag aanbiedingen bij meerdere zonnepanelenleveranciers, kies de beste en timmer het contract goed dicht zodat je weet waar je aan toe bent. En het allerbelangrijkst: zorg dat je voldoende expertise in huis hebt. Je moet veel juridische stukken opstellen en ingewikkelde berekeningen maken. Daarvoor heb je flink wat specialistische kennis en ervaring nodig. Wie een postcoderoos in Overijssel wil starten, kan bij ons terecht voor ondersteuning.” 

Altijd iets leren

Achteraf was er nog ruim tijd om na te praten en nieuwe mensen te leren kennen. Ton: “Bijeenkomsten als deze zijn goede gelegenheden om te netwerken.” Henk Luning: “Ik kende de meeste mensen, maar elkaar ontmoeten is altijd leuk. Je kunt altijd iets van elkaar leren.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?