Regiotafel Limburg – Tips van de tafels

16 juni 2016

Tijdens de regiotafel in Thorn op 8 juni kwamen de tongen flink los. De deelnemers brachten hun vragen in en kregen in veel gevallen ook direct tips van hun tafelgenoten. We lichten er twee uit.

Buurkracht img 8933
Wat als je woning de status heeft van monument?

Zonne-energie voor monumentale panden

De 19e-eeuwse wijk Roerzicht in Roermond is ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Veel woningen hebben de status van monument. Govert Gribling van het buurtteam: “Jonge bewoners willen aan de gang met zonnepanelen. Maar op onze daken mogen we die niet leggen. We overwegen nu een postcoderoosproject te starten. Heeft iemand daar ervaring mee?” Verschillende deelnemers aan het gesprek wijzen erop dat dit een ingewikkeld traject is: je moet genoeg deelnemers hebben binnen je eigen postcodegebied, een coöperatie oprichten, een locatie vinden. “Misschien kun je met je buurt beter aansluiten bij lopende crowdfundingprojecten voor groene energie”, luidde het advies. “Of een energieleverancier kiezen die uitsluitend in Nederland opgewekte duurzame energie levert.”

Buurkracht img 8931
Hoe betrek je huurders bij je initiatief?

Hoe krijg je huurders binnenboord?

Peter Frencken gaat binnenkort met Buurkracht starten in Thorn. Hij kijkt breder dan particuliere woningbezitters: “Is hier een buurtteam dat actief samenwerkt met de woningbouwstichting? Hoe kun je een slag maken met huurders?” Hoewel er weinig ervaringsdeskundigen aan tafel zitten, worden er verschillende buurten genoemd die in gesprek zijn met woningverenigingen. Zoals het Schrijverskwartier in Oss en een kersverse buurt in Eindhoven die uit alleen huurwoningen bestaat. “Als woningcorporaties bijvoorbeeld zonnepanelen willen plaatsen in ruil voor een kleine huurverhoging, moet minimaal 70 procent van de huurders daarmee instemmen”, weet iemand. “Dat zijn vaak complexe processen.” “Maar je kunt huurders wel betrekken bij energie besparen door sterker op kleine maatregelen te gaan zitten”, merkt iemand anders op. “Zoals ledverlichting en de verwarming een graadje lager.”

Buurkracht img 8939
Hoe krijg je de aandacht in de buurt voor jouw initiatief?

Hoe krijg ik de aandacht voor mijn initiatief?

De meeste tips en adviezen kwamen naar boven in de creatieve sessies, waarin deelnemers zich uitleefden op de meest prangende vragen die hen bezighouden: hoe krijg je de aandacht voor je initiatief en hoe hou je die vast? En hoe zet je buurtgenoten aan tot concrete actie?

Tekeningen: LOT of Illustrations.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?