Regiotafel energiebesparing Drenthe slaat aan

24 juni 2015

Buurkracht img 1780
Timo Veen vertelt over samen energie besparen in Hoonhorst

Energiebesparing leeft in Drenthe. Op maandagavond 22 juni kwamen in brasserie Diggels in Westerbork ruim twintig bewoners uit de regio bij elkaar die elk in hun eigen buurt actief met dit thema bezig zijn. De aanwezigen maakten gretig van de gelegenheid gebruik om ervaringen en tips uit te wisselen. “Concentreer je op de enthousiastelingen en wees niet bang om klein te beginnen.”

De Regiotafel was georganiseerd door Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V. dat buurten ondersteunt om samen energie te besparen of opwekken. In Nederland zijn inmiddels ruim tachtig Buurkrachtbuurten actief. De meeste Buurkrachtbuurten uit de regio waren vertegenwoordigd, van Oosterveld in Rolde tot De Lariks-Zuid in Assen en Nieuw-Dordrecht in Emmen. Maar ook bewoners uit dorpen en buurten die zich nog op energiebesparing aan het oriënteren zijn, kwamen op de avond af. Zoals Ton van der Meijs van de Vereniging voor Dorpsbelangen Peize: “Wij houden ons vooral bezig met groen en grijs, planten en wegen, maar denken erover om ook te starten met energiebesparing en –opwek. Ik ben hier om te horen hoe anderen dat aanpakken.”

Succesverhaal Hoonhorst

Ton werd op zijn wenken bediend: het programma opende met het inspirerende verhaal van Timo Veen over de dorpsaanpak in Hoonhorst. Dit dorp heeft inmiddels niet alleen meer zonnepanelen dan inwoners, maar bijvoorbeeld ook een dorpskachel dat de publieke gebouwen verwarmt, een elektrische deelauto en een deelaanhangwagen. Een succesvolle aanpak heeft volgens Timo een heldere visie nodig, van maximaal 1,5 A4’tje. “En wees dan niet bang om klein te beginnen. Zelfs twee zonnepanelen of een paar ledlampen kunnen de energiebewustwording op gang brengen. Zeker als je er een metertje bij zet. Dan zien mensen wat er gebeurt en krijgen ze al gauw de neiging om er een sport van te maken.”

Wegwijs met warmtebeelden

Energieadviseur Floris van Dijk van Invent leidde in een andere zaal een workshop over de warmtecamera’s die Buurkracht als het weer koud genoeg is, uitleent aan Buurkrachtbuurten: hoe werken ze en wat zie je precies op de beelden? Er gingen diverse voorbeelden rond en er was gelegenheid om even met de camera’s spelen.

Verspil geen energie aan klagers

Tijdens de rondetafelgesprekken ontstonden bloeiende discussies waarin deelnemers elkaar bijpraatten over de besparingsinitiatieven in hun eigen buurt: wat is er al gebeurd? Waar lopen ze tegenaan? Sommige buurten zoals Oosterveld en Nieuw-Dordrecht hebben al geslaagde acties achter de rug, terwijl andere net uit de startblokken komen. Veel initiatiefnemers bleken op zoek naar tips om hun buurt in beweging te krijgen en het enthousiasme vast te houden. Wat in elk geval helpt is successen delen. Timo Veen: “Je hebt meestal 10% enthousiastelingen, 80% twijfelaars en 10% mensen die het niks vinden. Concentreer je op die eerste groep en dan krijg je soms zelfs ook nog de klagers mee.” Alle deelnemers gingen naar huis met nieuwe energie om verder te besparen.

Over Buurkracht

Buurkracht is een initiatief van Enexis Holding N.V. dat erop gericht is buurtbewoners bij elkaar te brengen om samen energie te besparen of opwekken. Betrokken buurtbewoners nemen het voortouw en Buurkracht ondersteunt. In Drenthe zijn de actieve buurten Marsdijk, Noorderpark omgeving Venestraat en De Lariks-Zuid in Assen, Gasselternijveenschemond, Koekangerveld, Nieuw-Roden, Nieuw-Dordrecht in Emmen, Nieuw-Weerdinge, Oosterveld in Rolde en Smilde. In Nederland zijn ruim tachtig buurten als Buurkrachtbuurt actief. Mail voor meer informatie over Buurkracht marije@buurkracht.nl.

De Lariks-Zuid

Nijveenschemond

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

De Lariks-Zuid

Nijveenschemond