Verslag regiotafel Eindhoven en omstreken – Vraag en antwoord

19 mei 2016

Tijdens de Regiotafel in Eindhoven op 10 mei kwamen de tongen flink los. De veertien deelnemers discussieerden in twee groepen over de vragen die hen bezighouden. En ze gingen ook zelf in creatieve verdiepingssessies op zoek naar de antwoorden. Een selectie.

Hoe krijg je je dorp in beweging?

Hoogeloon is al een tijdje Buurkrachtbuurt. Tijdens een vergadering van de dorpsraad leek er veel belangstelling te bestaan voor energie besparen in het dorp en vijf buurtteamleden gingen enthousiast van start. “Maar wat we ook proberen, we krijgen de boel niet in beweging”, constateert Jo Brans. “We blijven bewoners vragen wat ze willen, maar daar komt weinig uit. Hoe kunnen we daar verandering in brengen?”

Dit waren de adviezen van de ronde tafel: “Maak energie besparen echt concreet voor bewoners. Blijf niet heel algemeen vragen wat ze willen, dan blijft het te vaag. Kom liever met een specifieke actie, waarbij je zelf al een leverancier hebt geselecteerd die een mooie korting geeft. Wat bijvoorbeeld ook goed werkt is een ronde door het dorp met de warmtecamera of de energieverbruiksmeters van Buurkracht. Dat maakt mensen bewust van hun energieverbruik en nieuwsgierig. Dan kun je meteen doorpakken met een mooi aanbod: je moet het ijzer smeden als het heet is.”

Hoe werf je nieuwe buurten?

Sommige buurtteams kijken alweer verder dan hun eigen buurt. Frits Steenberghe uit Ekenrooi in Aalst wil bijvoorbeeld graag tips over hoe hij andere buurten enthousiast krijgt voor Buurkracht. Piet Roos uit Eersel heeft een vergelijkbare vraag: hij wil een Buurkrachtbuurt beginnen in zijn dorp en hoort graag hoe ervaringsdeskundigen de gemeente en bewoners enthousiast gekregen hebben voor Buurkracht. “Zijn daar handvatten voor?” Wat zijn de succesfactoren?

Ook bij deze vraag kwam de warmtecamera van Buurkracht als tip voorbij. Of bied bewoners een vrijblijvend energieadvies aan. Frits heeft zelf een goede tip: “Huur een marktkraampje, ga op een plek staan waar veel mensen komen, zoals een winkelcentrum, en geef mensen daar de gelegenheid zich in te schrijven voor warmtebeelden. Maak duidelijk dat je een gewone bewoner bent die geen enkel commercieel doel heeft. Zo hebben we het in Ekenrooi gedaan en dat heeft ons direct heel veel bekendheid opgeleverd.

Zonnepanelen plaatsen of mooie rooie daken behouden?

In het Vonderkwartier in Eindhoven doen al ongeveer 100 huishoudens mee aan de isolatieactie. En de teller loopt nog steeds. Een voor de hand liggende vervolgstap is een actie met zonnepanelen. Maar daar is niet iedereen vóór: het Vonderkwartier is trots op zijn karakteristieke rode dakpannen. Dirk Veldman van het buurtteam: “We bekijken met een werkgroep of we bijvoorbeeld alleen zonnepanelen op de achterkant van huizen kunnen plaatsen. Maar dan wordt de actie meteen veel kleiner. Wat kunnen we nog meer doen?” 

Ben Nas uit Gestel kwam met de tip om te kijken naar zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Want die zijn er tegenwoordig ook. Jo Brans suggereerde om met één straat te beginnen en zo de buurt te laten wennen. Ook Guido Wilmes uit Acht bij Eindhoven had een goed idee: “Je hoeft die daken niet meteen vol te leggen, een klein zwart blokje misstaat niet. Je kunt laten zien hoe de daken er met zonnepanelen uitzien. Wij hebben in Acht zonnepanelen op een foto van de school gefotoshopt om bewoners een beeld te geven. Als jullie zoiets ook doen, zien mensen misschien dat het best meevalt.”

Tekeningen: LOT of Illustrations.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?