Tips van de tafels

02 juni 2016

Tijdens de Regiotafel in Terheijden op 26 mei kwamen de tongen flink los. De deelnemers discussieerden in twee groepen over de vragen die hen bezighouden. Ze vroegen om advies en dat kregen ze ook. Een selectie van de tips.

Energiesafari: op stap met de warmtecamera

Buurkracht img 8648
Op stap met de warmtebeeldcamera

Veel buurten hebben goede ervaringen met de warmtecamera van Buurkracht. Jelle Folkeringa ging er bijvoorbeeld mee rond in Ulvenhout-Zuidwest en trok daarmee veel aandacht. Peter van Oppen trok met een warmtecamera door Made. “We noemden dat de Energiesafari”, vertelt hij. “Bij verschillende bewoners maakten we warmtebeelden waarop te zien is waar een huis warmte lekt. In de buurt werd erover gepraat. Tot een gezamenlijke actie is het niet gekomen omdat er geen echte patronen uitrolden, maar sommige bewoners hebben meteen zelf actie ondernomen.”

Kortingspas: duurzaam shoppen met voordeel

Buurkracht kortingspas
De Kastelenbuurt in Oosterhout heeft Buurkrachtkortingspas

De Kastelenbuurt in Oosterhout heeft het na succesvolle acties voor isolatie en zonnepanelen over een andere boeg gegooid. Het buurtteam introduceerde in april de Buurkracht Kastelenbuurt Kortingspas, waarmee bewoners tot wel 20 procent korting krijgen bij lokale ondernemers. Op duurzame producten als ledverlichting, pelletkachels en dubbel glas, maar ze krijgen bijvoorbeeld ook voordeel bij de sportschool. Jack Naalden laat zijn pas rondgaan. “Met deze actie blijven bewoners betrokken, en we doen meteen iets voor de plaatselijke economie”, vertelt Michiel van Rijnsoever enthousiast.

Energieverbruiksvergelijker

Sjaak Adriaanse en Peter van Leemput van Transition Town Roosendaal hebben als missie: heel Roosendaal interesseren voor energiebesparing. Daarvoor hebben ze een heel handig hulpmiddel ontwikkeld: een Energieverbruiksvergelijker op een A4’tje. Het werkt even ingenieus als eenvoudig: langs drie verticale lijnen is een schaal aangebracht voor grootte van het huishouden, verbruik en afwijking van het gemiddelde. Leg je een liniaal dwars over de eerste twee lijnen, dan zie je in één oogopslag hoeveel meer of minder gas of stroom je verbruikt ten opzichte van vergelijkbare huishoudens. Sjaak en Peter stellen deze vinding graag beschikbaar aan buurtteams.

Online community: Nextdoor, Buurkracht en andere platforms

Buurkracht ideeen
Hoe bereik je je buren online?

Sommige buurten zijn al bezig met de uit Amerika overgewaaide buurt-app Nextdoor. Een prima extra kanaal om activiteiten rondom energiebesparing kenbaar te maken, vinden ze bijvoorbeeld in de Kastelenbuurt. Andersom is buurkracht.nl ook heel goed in te zetten als meer algemeen buurtplatform, waar buurtgenoten behalve over energiebesparing ook informatie uitwisselen over straatfeesten, buurtpreventie, vermiste katten en de buurtboodschappendienst. Onno Eigeman van het buurtteam van Albano is via Energiek Halderberghe bezig met een regionaal nieuwsplatform, waar gemeenten, maatschappelijke organisaties, ondernemers én bewoners elkaar kunnen vinden.

Bezoek het Econexis-huis

Buurkracht energie neutraal huis
Laat mensen energie besparing ervaren

“Het is misschien even uit de richting”, zegt Louis Dietvorst uit Made-Zuid die zelf ook bij Enexis werkt, “maar ik kan iedereen een rondleiding in het Econexis-huis in Zwolle aanraden. Een voorbeeldhuis dat helemaal z’n eigen energie opwekt en vol zit met allerlei slimme voorzieningen. Zodat je bijvoorbeeld precies weet wanneer je de was aan moet zetten. Zeker ook leuk en leerzaam voor kinderen.” Onno Eigeman kan dat beamen: “Ik ben er een paar jaar terug met mijn kinderen geweest. Die lopen nóg te vragen: ‘Wanneer gaan wij in zo’n huis wonen?’”

Ondanks de tips bleven er nog prangende vragen openstaan: hoe creëer je buurtgevoel in een wijk met weinig sociale cohesie? En hoe breng je de buurt in beweging? Die vragen werden verder uitgediept in de creatieve sessies.

Tekeningen: LOT of Illustrations.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?