Creatief over beweging en cohesie in de buurt

02 juni 2016

Je hebt een enthousiast buurtteam bij elkaar, maar hoe breng je dan de buurt in beweging? Met die vraag ging de helft van de deelnemers van de regiotafel op 25 mei in Terheijden creatief aan de haal, terwijl de andere helft zich boog over het vraagstuk hoe je de handen op elkaar krijgt voor gezamenlijke acties in een buurt die weinig buurtgevoel heeft. En hebben we best practices die daarbij kunnen helpen? De resultaten.

Schrijf al je ideeën, rijp en groen, op post-its en leg je top 3 op tafel. Met die opdracht gingen de twee groepen aan de slag. Vervolgens praatten ze over die ideeën verder: wat bedoel je hiermee? Hoe zie je dat voor je? Voer voor de twee tekenaars die elk voor één groep een samenvattende tekening maakten. Aan de hand waarvan de groepen hun ideeën weer aan elkaar presenteerden. Dat ging ongeveer zo.

Hoe breng je de buurt in beweging?

Buurkracht buurkracht 25 mei johan lucas
Hoe breng je de buurt in beweging?

  • Trek de aandacht met een ludieke actie. Een reuzenbadeend in de buurtvijver, ballonnen op de daken, een speelhuis op het schoolplein. Iets wat opvalt en direct de sympathie van de buurt wint.
  • Ga vervolgens flyeren. Als je tijd hebt en als het je ligt, ga dan persoonlijk bij je buren langs. Dan heb je directe interactie.
  • Bereid je voor op een bijeenkomst. Maak werk van kennis delen: niet alleen wat je aan maatregelen kunt nemen, maar ook wat dat oplevert. Maak het concreet, laat jaarafrekeningen zien.
  • Bedenk een actie. Door een actie te presenteren breng je mensen meteen in beweging. Zorg dat je iets te bieden hebt, desnoods een gratis ledlamp. Dan gebeurt er wat.
  • Houd de aandacht vast. Hebben mensen isolerende maatregelen genomen, ga dan met de warmtecamera langs om dat in beeld te brengen. Is het goed gebeurd? Zie je het verschil met woningen die nog niet geïsoleerd zijn? Zo hou je de aandacht vast.
  • En dan begin je weer opnieuw. Met een ludieke actie. Een enorme kubus op het centrale plein, een energiek hart waardoor je gaat houden van energie besparen. Zo is het cirkeltje rond.

Cohesie creëren doe je zo!

Buurkracht buurkracht 25 mei lot2
Cohesie creëren doe je zo!

  • Vind ambassadeurs. Wil je gezamenlijke energiebesparende acties opzetten in een wijk waar mensen weinig met elkaar hebben? Ga dan op zoek naar ambassadeurs. Bel gewoon aan bij mensen die al zonnepanelen hebben; die hebben waarschijnlijk al hart voor jouw zaak. En willen je misschien wel helpen.
  • Start een buurt-app. Zet een buurt-app in waar buurtgenoten spullen aan elkaar kunnen uitlenen en allerlei buurtinformatie met elkaar kunnen delen. Dan leren ze elkaar beter kennen. En je kunt via die app ook informatie over Buurkracht kwijt. En andersom kun je buurkracht.nl ook gebruiken als verlengde van de buurt-app.
  • Laat je inspireren door best practices van andere buurten. Organiseer bijvoorbeeld – samen met de ambassadeurs die je gevonden hebt - een energiesafari: een ronde door de buurt met een warmtecamera. Als je met zo’n groepje door de wijk trekt, wekt dat de nieuwsgierigheid van buurtgenoten, die er met elkaar over gaan praten. Dat schept een band.
  • Laat van je horen, bijvoorbeeld met nieuwsbrieven. In heldere taal: wees duidelijk over bijvoorbeeld kosten en opbrengsten. En wees brutaal, laat je uitnodigen bij energiemarkten, beurzen, sportdagen. Zodat je ook daar je verhaal weer kunt doen en mensen enthousiast kunt maken.

Tekeningen: LOT of Illustrations.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?