Reewoude loopt warm voor samen energie besparen

17 november 2017

Bewoners van het voormalige vakantiepark Reewoude in Herkenbosch hebben zin in samen verduurzamen. Dat werd wel duidelijk tijdens de buurtbijeenkomst in de brasserie Boshut op 15 november over dit onderwerp. Niet alleen was de opkomst ongekend hoog, er werden ook goede, inhoudelijke discussies gevoerd en tips uitgewisseld. Voor wie meer inzicht wil in het eigen energieverbruik, heeft het organiserende buurtteam alvast energieverbruiksmeters te leen. Aan te vragen via de buurtpagina.

Buurkracht foto 2
Reewoude wordt nog groener. Doe je ook mee?

Toen alle ruim 60 bezoekers een plekje gevonden hadden in de gezellige brasserie nam Jan Schreurs van het buurtteam als eerste het woord om het doel van de avond en de ambities van het buurtteam en de gemeente te schetsen. “Ik merk dat duurzaamheid echt speelt”, zegt hij. “Mensen die ervoor kiezen om in een natuurgebied te wonen, zijn toch vooral mensen die hart hebben voor de manier waarop we daarmee omgaan. Het is ook interessant om samen op te trekken in de verduurzaming van onze huizen, want die zijn heel vergelijkbaar. Deze bijeenkomst was alvast een goede start.”

Slurpers speuren

Na de inleiding van Jan legde buurtbegeleider Patricia Vinclair van Buurkracht aan de volle zaal uit hoe Buurkracht inmiddels ruim 230 buurten in Nederland helpt om samen energie te besparen, waaronder sinds kort ook Reewoude. Inzicht in het eigen verbruik is daarbij een belangrijke eerste stap. Zo leent Buurkracht Slurperspeursets aan buurten uit, waarmee je het energieverbruik van elk apparaat in huis eenvoudig kunt meten. En zo je energieverslinders en sluipverbruikers op het spoor komt. Verschillende buurtgenoten hebben hier al gebruik van gemaakt en via de buurtpagina kunnen bewoners zich er nog voor aanmelden.

Belangrijk aandachtspunt: isolatie

Ook schakelt Buurkracht een onafhankelijk energieadviseur in die in een buurt of dorp de energiebesparingskansen in kaart brengt. In Reewoude voerde Marloes Bosman dit onderzoek uit door de buurt te verkennen en een van de huizen zorgvuldig onder de loep te nemen. Uit haar inventarisatie bleek wel dat er in Reewoude nog genoeg te doen is. Jan: “Isolatie is een belangrijk aandachtspunt. De vloer van onze huizen heeft in de originele staat nauwelijks isolatie, en ook de muren en het dak zijn niet tot nauwelijks geïsoleerd. Daarnaast zijn er allerlei andere maatregelen die je kunt nemen, zoals dubbel glas, een hybride warmtepomp of zonnepanelen – al hebben we hier midden in de natuur wel veel schaduw. Marloes benadrukte dat het belangrijk is om je eigen situatie goed te analyseren voordat je een keuze maakt. Soms zijn mensen bijvoorbeeld heel enthousiast over zonnepanelen, maar kunnen ze in de praktijk meer bereiken met goede isolatie. Veel mensen realiseren zich niet hoeveel energie er eigenlijk naar hun verwarming gaat.”

Zonnepanelen en bomen

Het buurtteam had ook twee aanbieders van duurzaamheidsmaatregelen uitgenodigd om nog meer uitleg te geven: Verkoelen Dak en Greenpower Beegden, leveranciers van dak- en gevelisolatie, ramen en zonne-energie. Zij wezen erop dat de daken in Reewoude vrij apart van vorm zijn en dat het daarom belangrijk is om je goed te laten voorlichten als je bijvoorbeeld zonnepanelen of dakisolatie overweegt. Ook is het verstandig de verwachte opbrengst van zonnepanelen in overweging te nemen. Een boom die op een deel van het dak een schaduw werpt, heeft direct invloed op het rendement van de zonnepanelen.”

Reewoude gaat door

De bijeenkomst heeft Jan, maar ook veel van zijn buurtgenoten en geïnteresseerden uit andere buurten in de omgeving die ook in de zaal zaten, veel inspiratie opgeleverd. “Mensen willen aan de slag. Een aantal bezoekers heeft direct een afspraak gemaakt met een van de leveranciers voor een persoonlijke offerte. Ik wil hen graag oproepen om zich per e-mail of via onze buurtpagina bij ons te melden, zodat hun ervaringen later anderen kunnen helpen. Ondertussen kijken we alweer vooruit: we merken bijvoorbeeld dat er vragen leven over de financiering en verschillende regelingen. Hierover willen we op een later moment een bijeenkomst organiseren. Ook iets om onze buurtpagina voor in de gaten te houden.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?