Recordopkomst en topaanbod zonnepanelen in Norbertuswijk

05 februari 2018

Afgeladen vol was de zaal van het Huis van de Wijk op 1 februari. Bewoners waren massaal toegestroomd om te luisteren naar de plannen van buurtteam ‘Norbertuswijk Horst, Samen Duurzaam’ om samen met de buurt energie te besparen. Zelfs TV Reindonk was aanwezig om verslag te doen. Voor huurders was er alvast een fantastisch aanbod. Meedoen en/of op de hoogte blijven? Dat kan via buurkracht.nl/norbertuswijk.

Buurkracht foto bb feb
Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan snel aan.

Op de trappen, op snel bij elkaar gesprokkelde krukjes, zelfs langs de muren stonden mensen.  Piet Berden en zijn medeorganisatoren Jan Brouwer, Paul Coppus en Willem Faassen, ook wel bekend als de Club van 63, zijn nog steeds een beetje beduusd van de grote opkomst. Piet: “Die was mede te danken aan het grote nieuws dat Wonen Limburg de 365 huurwoningen in onze wijk gaat verduurzamen. Daags voor de bijeenkomst vroeg de woningcorporatie of ze dit op onze bijeenkomst bekend mocht maken. Dat nieuws haalde de lokale pers.”

Zonne-energie voor huurders

Erik Peters van Wonen Limburg kreeg daarom als eerste het podium. Piet: “De woningcorporatie gaat haar woningenbestand verduurzamen. In de eerste fase worden 200 woningen in Norbertuswijk gerenoveerd en voorzien van isolatie, dubbel glas en zonnepanelen. De overige 165 woningen komen later aan de beurt. Voor die bewoners heeft Wonen Limburg alvast een fantastisch aanbod. Wie wil kan gratis zonnepanelen aanvragen: 50 procent van de opbrengst is voor kostendekking en 50 procent wordt verrekend met de energierekening. Afgaand op de opbrengst van mijn eigen panelen is dat een cadeautje van zo’n € 300,- per jaar.”

Servicekosten omlaag?

Het voorstel van Wonen Limburg werd met een groot applaus ontvangen. Piet: “In de zaal zaten ook huurders van een klein appartementencomplex. Op hun gezamenlijke dak is te weinig ruimte voor zonnepanelen voor iedereen. Kan de zonne-energie dan misschien gebruikt worden voor verlaging van de servicekosten, vroeg een van de bewoners. Erik Peeters vond het een goed plan en komt daar op terug.”

Winst met postcoderoos

Lokale coöperatie Reindonk Energie is bezig met de opwek van duurzame energie voor Horst. Voorzitter Geert Claessens vertelde over de plannen voor windturbines op zo’n tien kilometer buiten het dorp. De coöperatie voert ook gesprekken met de gemeente over een postcoderoosproject op het dak van gemeentepanden. Piet: “Ideaal voor als je zelf geen zonnepanelen op je dak wilt of kunt leggen. Het rendement is niet zo hoog als wanneer je zelf zonnepanelen op je dak legt, al gauw 8 procent, maar toch nog steeds zo’n 5 procent. Dat is nog altijd 4,99 procent meer dan je op je spaarrekening krijgt.”

Besparingskansen in de buurt

Norbertuswijk Horst, Samen Duurzaam krijgt ondersteuning van Buurkracht. Zo heeft Buurkracht voor Norbertuswijk energieadviseur Marloes Bosman gevraagd de besparingskansen in de buurt in beeld te brengen. Ook zij presenteerde haar bevindingen en vertelde meer over alle manieren waarop je energie kan besparen in je woning. “Isolatie en zonnepanelen zijn in onze buurt goede maatregelen om mee te beginnen”, zegt Piet. “Marloes had ook nader onderzoek gedaan in een representatieve woning voor de buurt op de Verhoogstraat. In dat huis zou de investering in spouwmuurisolatie zo’n € 700,- zijn. Dit is binnen vier jaar terug te verdienen.”

Goed lokaal nieuws

Na de bijeenkomst was het nog lang druk. Piet: “Mensen bleven lang napraten en stelden hun persoonlijke vragen aan de sprekers. Ook de lokale televisie maakte opnames. En Erik Peters van Limburg Wonen liet weten dat hij aan het einde van de avond al meer aanvragen voor zonnepanelen had ontvangen dan er huurders aanwezig waren. Mensen hadden hun buren geappt met het goede nieuws en het zou zo maar kunnen dat er tussendoor extra mensen zijn binnen gekomen.”

Binnen twee maanden actie

Het buurtteam wil het ijzer smeden nu het heet is. Piet: “Bij het weggaan hebben 80 bewoners op een vragenformulier ingevuld in welke maatregelen ze geïnteresseerd zijn. Direct na carnaval pakken we door met een volgende bijeenkomst. Het is de bedoeling dat er per maatregelen een werkgroep aan de slag gaat om leveranciers te selecteren en prijzen op te vragen. Op de lokale televisie hebben we gezegd dat we binnen twee maanden met een eerste concreet aanbod komen. Daar gaan we ons aan houden. We houden iedereen op de hoogte via onze buurtpagina.”

Norbertuswijk

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Norbertuswijk