Prettig rumoerige avond in Peize

29 januari 2016

Het was dringen geblazen in het dorpshuis van Peize op 26 januari. Maar liefst tachtig inwoners van de buurt Kortland wilden alles horen over Buurkracht en de mogelijkheden om samen energie te besparen. En discussieerden volop mee.

Buurkracht img 20160126 wa0006
Gezellige drukte in Peize

Een betere start van Buurkracht had het buurtteam zich niet kunnen wensen. “We hadden flink geflyerd, posters opgehangen en lantaarnpaalborden bij alle toegangswegen tot de wijk geplaatst”, zegt Cyriel Vandeursen. “Maar wat vooral geholpen heeft, is dat we een paar weken voor de bijeenkomst overal hebben aangebeld en hebben uitgelegd wat we van plan zijn. Bij die gelegenheid konden bewoners zich meteen opgeven voor warmtebeelden van hun huis. Die hebben we nog voor de bijeenkomst gemaakt met de warmtecamera van Buurkracht. Ik heb alle deelnemers, ruim veertig, een link gestuurd naar de foto’s van hun huis, met een korte uitleg erbij. En de mededeling dat op de buurtbijeenkomst een deskundige aanwezig zou zijn aan wie ze verdere vragen konden stellen. Dat heeft het animo voor de bijeenkomst zeker vergroot!”

Drie typen woningen onder de loep

Al die mensen stond een leuke en interessante avond te wachten. “Het ging er gezellig rumoerig aan toe. Niet omdat mensen erdoorheen zaten te praten over koetjes en kalfjes, maar omdat ze direct met elkaar in discussie gingen over energie besparen. Je kon zien dat het onderwerp heel erg leeft.” Cyriel heette iedereen welkom en stelde het buurtteam voor. “Zodat buurtgenoten voortaan weten wie ze kunnen aanspreken over besparingsacties. De buurt kon meteen ook kennismaken met Marjan Hendriks van Buurkracht. Zij liet onder andere aan de hand van een filmpje zien wat Buurkracht doet en legde uit wat er allemaal te zien en te doen is op de website van Buurkracht. En we hadden Floris van Dijk in ons midden, de energieadviseur die in onze buurt een twee-onder-een-kapwoning, een geschakelde woning en een bungalow onder de loep heeft genomen. 95 procent van de buurt bestaat uit die drie typen.”

Vloerisolatie in trek

De grote gemene deler die Floris met zijn energiescan in de buurt gevonden had, was dat de woningen in de buurt, de meeste uit de jaren zeventig, van oorsprong slecht geïsoleerd zijn. “Met maar gedeeltelijk dubbel glas bijvoorbeeld, geen vloerisolatie en niet al te beste muurisolatie. Maar wat mensen al gedaan hebben, loopt uiteen. Uit de discussies die ontstonden proefde ik dat veel bewoners belangstelling hebben voor vloerisolatie. Sommigen hadden daar zelfs al offertes voor opgevraagd, maar niet bij iedereen was de kruipruimte diep genoeg. Ook spouwmuurisolatie bracht de tongen in beweging: een bewoner vertelde dat hij zijn ingezakte isolatie van 20 jaar geleden had laten verwijderen en de muur opnieuw had laten volspuiten. Dat had hem een hoop bloed, zweet en tranen gekost. Dat verhaal heeft het enthousiasme voor spouwmuurisolatie wel wat getemperd, is mijn indruk. Maar er was wel weer veel interesse voor zonnepanelen.”

Alsnog warmtebeelden? Meld je snel aan!

Ook de warmtebeelden passeerden natuurlijk de revue. “Daar waren duidelijk een paar patronen in te herkennen”, aldus Cyriel. “Op een aantal beelden kon je goed zien dat de spouwmuurisolatie is uitgezakt. Bij de twee-onder-een-kapwoningen zie je hoe de betonnen latei boven het raamkozijn warmte lekt. En bij veel huizen lekken de dakkapellen op dezelfde plek.” Het zouden zomaar aanknopingspunten kunnen zijn voor buurtacties. “Dat hangt af van wat buurtgenoten zelf graag willen. Om dat kenbaar te maken, hebben ze inventarisatiekaarten ingevuld die ik nog niet allemaal gezien heb. Daar gaan we ons eerst over buigen. En we hebben de warmtecamera van Buurkracht nog iets langer te leen gekregen, tot 5 februari. Wie nog beelden wil, kan zich daarvoor melden via onze buurtpagina. En dan maar hopen dat het weer wat kouder wordt, anders kunnen we geen goede warmtefoto’s maken.”

Bekijk de presentatie

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?