Postcoderoos in opkomst

24 januari 2017

Sinds 1 januari 2016 geldt volledige vrijstelling op de energiebelasting voor lokaal duurzaam opgewekte energie. Dit betekent dat deelnemers aan postcoderoosprojecten een belastingkorting krijgen van € 10,07 cent per kWh. Mede dankzij deze verbetering neemt het gebruik van de regeling toe. Ook steeds meer Buurkrachtbuurten zien hun kans schoon.

Buurkracht 160325 buurtteam marknesse
Het buurtteam uit Marknesse
Buurkracht lokatie piet verwer klein
Het dak waar de zonnepanelen op komen te liggen

Vooral buurtteams die nauwe banden hebben met een lokale energiecoöperatie zijn bezig met postcoderoosprojecten. Zoals het buurtteam uit Vasse, dat voortkomt uit Energiek Vasse, en het buurtteam uit de Zeeheldenbuurt in Groningen, dat meelift op een postcoderoosproject van Grunneger Power. Ook het buurtteam van Marknesse bereidt een postcoderoosproject voor, in samenwerking met Energiepioniers Noordoostpolder. Hubèr Buijsman is hierin een belangrijke verbindende schakel. “De coöperatie staat al een tijdje”, zegt hij. “En ik heb nu ook de documenten klaarstaan om de aanvraag in te dienen. We zijn bezig met offertes; alles staat in de startblokken.”

Plaats voor 180 panelen

Het postcodeproject diende zich in Marknesse vanzelf aan. Hubér: “Aannemer Piet Verwer doet zijn zaak over aan zijn zoon en gaat zelf midden in het dorp wonen. Daar is zijn dak niet geschikt voor zonnepanelen, maar dat van zijn bedrijf wel. Daar kunnen er 180 op. Hij stelt dat dak nu beschikbaar voor zonne-energie voor het hele dorp, zodat hij ook stroom in z’n eigen huis kan krijgen van z’n bedrijfsdak.”

Deelnemen kan nog

De Energiepioniers zijn druk bezig geweest om bekendheid te geven aan het project en inmiddels zijn er genoeg deelnemers gevonden om van start te gaan. “Dat was best lastig; mensen houden soms vast aan hun eigen energiemaatschappij. Of het blijkt lastig om over te stappen naar NLD, de partij die de stroom van ons project gaat wederverkopen. Er schijnen energieleveranciers te zijn die daar niet aan willen meewerken. We hebben heel wat huisbezoekjes afgelegd om deelnemers te werven. Terwijl instappen echt aantrekkelijk is, zeker met die vrijstelling van energiebelasting. Aanhaken kan trouwens nog steeds.”

Papierwinkel viel mee

De papierwinkel die de voorbereiding met zich meebracht, vond Hubèr juist weer meevallen. “Het invullen van de formulieren was eigenlijk zo gebeurd. De behandeling van de aanvraag neemt als het goed is twee maanden in beslag. Dat is ook te overzien. Ik hoop dat we in het voorjaar de zonnepanelen kunnen gaan leggen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?