Postcoderoos gloort aan de horizon in IJhorst

30 november 2017

In IJhorst staan veel hoge bomen, waardoor zonnepanelen op eigen dak er voor veel bewoners niet in zitten. Daarom onderzoekt het Buurkrachtteam de mogelijkheden van een postcoderoosproject. Tijdens een bijeenkomst op 23 november in Het Vosje gaven de leden hun dorpsgenoten alvast een update. Een gezamenlijk zonnedak is volgens het team rendabel vanaf 15 deelnemers. Interesse? Meld je aan via de  buurtpagina.

Buurkracht ijhorst buurkracht039rp
Het Buurkrachtteam van IJhorst

Warmtespecialist Frank Middelkoop trapte af met een uitleg over de postcoderoosregeling. Hierbij kunnen buren binnen één postcodegebied samen investeren in een collectief zonnedak en zo hun eigen zonne-energie opwekken. Deelnemers betalen dan geen energiebelasting over de energie die ze met hun zonnepanelen opwekken. Dat betekent een belastingkorting van 10,07 cent per kWh.

Succesvolle ervaring in Wieden-Weerribben

Wat er allemaal komt kijken bij een gezamenlijk zonnedak, deed Broer Blauwbroek van energiecoöperatie Wieden-Weerribben uit de doeken. Deze zomer legde de coöperatie een eerste project van 200 zonnepanelen op een schuur in Giethoorn. Herman Wolting van het buurtteam vond de presentatie heel leerzaam. “Een groot dak vinden is niet zo moeilijk, maar een geschikt groot dak vinden wel. De dakconstructie van schuren is vaak niet sterk genoeg. Er komt ook veel regelwerk bij, zoals een coöperatie oprichten, nadenken over financiering en juridische procedures. Maar daar krijg je wel wat voor terug. En voor het eerste project van Wieden-Weerribben was zo veel belangstelling dat de coöperatie nu een tweede zonneproject opstart.”

Ruimte voor 600 panelen

Het team in IJhorst heeft al een dak op het oog: dat van de caravanstelling van René Oomkens. Herman: “René heeft eerder geprobeerd de eigenaren van de zomerhuisjes in het naastgelegen park te interesseren voor collectieve zonnepanelen op dat dak; zij verwarmen elektrisch en dat kost veel energie. Dat is toen niet van de grond gekomen. Nu stelt René zijn dak graag beschikbaar voor IJhorst. Er is plek voor 200 panelen aan de ene kant en 400 aan de andere kant. We onderzoeken of het dak sterk genoeg is om zo veel panelen te dragen. Het dak van Installatiebedrijf Oomkens zou een alternatief kunnen zijn – ook dat moeten we nog onderzoeken.”

Tractor op koolzaadolie

Ter inspiratie kregen de bezoekers van de avond ook nog een presentatie van Geert Lindenhols uit Zuidwolde. Herman: “Geert teelt koolzaad dat hij duurzaam verbouwt en tot op de laatste vezel gebruikt. Hij heeft een kleine windmolen van 15 meter hoog die energie levert voor de oliepers. De olie wordt verwerkt tot brandstof voor zijn tractor en auto’s in het dorp, en is ook geschikt voor consumptie. Van de vezels die overblijven, maakt hij pelletkorrels die hij verstookt voor zijn warmtevoorziening. Een mooi voorbeeld van duurzaam ondernemen.”

Concreet aanbod volgt

De interesse voor een gezamenlijk zonnedak in IJhorst lijkt groot. Herman: “We gaan nu eerst het dak van de caravanstalling laten keuren. En op 14 december gaan we op een rij zetten wat deelname aan het postcoderoosproject moet gaan kosten en wat er organisatorisch nog moet gebeuren, zoals een coöperatie oprichten. Zodra we de voorbereidingen rond hebben, willen we alle geïnteresseerden een concreet aanbod doen. We houden iedereen op de hoogte via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?