Positieve energie gaat als een lopend vuurtje

13 juli 2017

Enthousiasme werkt aanstekelijk. Ik vind het nog steeds verschrikkelijk leuk om mijn eigen ervaringen, technische kennis en tips en tricks te delen. En ik word zelf ook altijd erg enthousiast van de mensen die, vaak vanuit hun groene hart, in hun eigen buurt iets willen bijdragen aan het verlagen van het energieverbruik. Daar ga je toch harder van lopen? En zo werkt het ook in de buurten: als je plezier hebt in wat je doet, lukt het vaak ook om het vuurtje bij buurtgenoten aan te wakkeren," vertelt energiespecialist Jos Derks over zijn ervaringen.

Buurkracht tegel jos
Als je plezier hebt in wat je doet, wakker je vaak ook een vuurtje aan bij buurtgenoten

Ooit een ton CO2 gezien? 

"Ambities zijn mooi, maar voor de meeste van je buurtgenoten is gasloos wonen en een energieneutrale woning ver van hun bed. Van je buurtgenoten kun je niet verwachten dat ze meteen tot het uiterste gaan, wel dat er een aantal de eerste stap zet. Voor een lagere energierekening en een aangename temperatuur in huis hebben mensen over het algemeen meer over dan voor een beter milieu. Wie heeft ooit een ton CO2 gezien? Ik heb daar helemaal niks mee. Als ik een blikje op straat zie liggen, gooi ik het in de prullenbak. Maar ik ga niet mijn CO2-uitstoot compenseren als ik 3500 kilometer gereden heb. Dat is me te abstract. En ik ben niet de enige voor wie dat geldt. Kies de argumenten die je buurtgenoten aanspreken. Dat is vaak toch geld en comfort, met het milieu als leuke bijkomstigheid."

Jos Derks is een van de drijvende krachten achter energiebesparing in zijn eigen buurt, Hintham-Zuid, nog altijd een van de meest succesvolle Buurkrachtbuurten ooit. En als buurtbegeleider bij Buurkracht hielp hij tientallen buurten op weg. Onlangs gaf hij het stokje door, maar op de achtergrond blijft hij gelukkig bij Buurkracht betrokken.  Ook hij wilde zijn duurzame uitspraak delen. Op deze pagina vind je andere duurzame motto's of kreten.

Jouw uitspraak op deze plek? 

Wil je jouw uitspraak of motto terug te zien op zo'n leuke tegel? En met Buurkracht delen wat jou beweegt om energie te besparen? Leuk! Stuur een mail met jouw uitspraak naar noortje@buurkracht.nl. Deze zomer krijgt jouw uitspraak misschien ook wel een plek op onze webite. 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?