Pluk de zon: mooi zonnepanelenaanbod in Ommelanderwijk-Zuidwending

12 mei 2017

Wie nu zonnepanelen installeert, kan nog de hele zomer meepakken om te profiteren van de opbrengst. Het aanbod dat het buurtteam in Ommelanderwijk-Zuidwending op 8 mei lanceerde in dorpshuis De Wending komt dus op het juiste moment. De belangstelling was dan ook groot; de leverancier kreeg direct offerteaanvragen. Wie volgt?

Buurkracht zonnepanelenaanbod ommelanderwijk zuidwending
Zonnepanelenaanbod kreeg veel belangstelling

Voor een aardig gevulde zaal vertelde Paul Joosten van het buurtteam hoe het aanbod tot stand gekomen was. “Via onze buurtpagina hebben ongeveer 20 buurtgenoten hun interesse voor zonnepanelen getoond”, zegt hij. “Met dat clubje zijn we een paar maanden geleden bij elkaar gekomen. Dirk de Wit en Menno Klok hebben toen de handschoen opgenomen om op zoek te gaan naar een geschikte leverancier. Voor zichzelf en voor de rest van Ommelanderwijk-Zuidwending. Zij hebben een aantal aanbieders benaderd, vijf offertes ontvangen en daaruit de beste gekozen. Waarbij ze niet alleen gelet hebben op de prijs, maar bijvoorbeeld ook op reputatie, ervaringen van anderen en garanties.”

Aanbod toegelicht

Die leverancier, Becker Installatie Techniek uit Nieuwe Pekela, was ook van de partij om het aanbod toe te lichten. Eigenaar Jos Becker had voor de gelegenheid ook enkele panelen, omvormers en bevestigingsbeugels meegenomen. “Dat gaf meteen een goed beeld van wat het bedrijf in huis heeft”, zegt Paul. “Er kwamen ook veel vragen uit het publiek: hoe kun je zonnepanelen het beste op het dak bevestigen, bijvoorbeeld. Kun je ze verzekeren voor hagelschade? Heeft je zonnepanelenactie gevolgen voor je opstalverzekering? Wat dat laatste betreft: het is in elk geval verstandig aan je verzekering te melden dat je zonnepanelen hebt.”

Financiering buiten de oude sok om

De financiële kant van de zaak werd nog nader belicht door Paul zelf. “Niet iedereen heeft het geld voor de aanschaf van zonnepanelen in een oude sok zitten. In dat geval zijn er allerlei mogelijkheden om de aankoop te financieren. Zo kun je je hypotheek verhogen of een voordelige duurzaamheidslening aangaan. Dan leveren je zonnepanelen meestal meer op dan je aan rente en aflossing betaalt, dus dat kan zeker aantrekkelijk zijn.”

Zonnepanelen op andermans dak

Ook aan huishoudens die zelf geen panelen op het dak willen, of waar het dak daar niet geschikt voor is, was gedacht. Buurtbegeleider Orville Frijde van Buurkracht bracht een paar opties onder de aandacht: “We zouden bijvoorbeeld kunnen denken aan een postcoderoosproject, waarbij we collectief zonnepanelen financieren die dan op een collectief dak of in een wei komen. En daar stroom van afnemen. Orville liet weten dat we ons daarvoor misschien ook kunnen aansluiten bij onze buren van Boven-Pekela, een collega-Buurkrachtbuurt. Daar loopt al zo’n project en onze buurt valt binnen het postcodegebied. Ondertussen is gasopslagbedrijf Energystock in Zuidwending een zonnepark aan het aanleggen van 10.000 panelen. Grotendeels voor de eigen behoefte, maar er kunnen nog zonnepanelen bij voor bewoners. Het bedrijf staat daarvoor open.”

Aanhaken voor het zonnepanelenaanbod kan nog

Genoeg stof weer tot nadenken. En om in actie te komen. Vijf bezoekers maakten meteen een afspraak met Becker voor een vrijblijvende offerte. Paul: “Het bedrijf heeft een goede indruk gewekt. Het wekt ook vertrouwen dat Dirk en Menno, die deze aanbieder geselecteerd hebben, eigenbelang hebben bij de beste keuze: zij willen zelf ook zonnepanelen. Er is dus al een mooi begin gemaakt. Buurtgenoten die ook willen aanhaken, kunnen zich melden via onze buurtpagina.

Ommelanderwijk-Zuidwending

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ommelanderwijk-Zuidwending