Pluk de zon met zonnepanelen

07 maart 2017

Zonnepanelen zijn inmiddels veel betaalbaarder dan vaak wordt gedacht. De btw krijg je nog steeds terug en je wekt ook nog eens je éigen energie op. Geen wonder dat ze zo in opmars zijn. Van 2011 tot eind 2015 steeg het vermogen dat in ons land aan zonnepanelen opgesteld staat bij particulieren en kleine bedrijven explosief: van 95 megawatt tot 1251 megawatt. Als de zon schijnt, leveren al die panelen samen net zo veel stroom als twee gascentrales. 

Bekijk ook het overzicht met informatie over andere grote bespaarmaatregelen.

Hoe werken zonnepanelen?

Op zonnepanelen zitten laagjes silicium. Zonlicht wekt elektrische spanning op tussen die laagjes waardoor er gelijkstroom gaat lopen. Dat heet een fotovoltaïsche reactie – PV, zoals zonnepanelen ook wel worden genoemd, staat dan ook voor photovoltaic. Om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom, heb je een omvormer nodig.

Wat levert het je op?

De voordelen van zonnepanelen zijn:

  • je energielasten gaan naar beneden
  • je brengt je CO2-uitstoot omlaag
  • je wordt minder afhankelijk van energieleveranciers
  • de waarde van je huis en je energielabel stijgen

In sommige gemeenten zijn er nog subsidies beschikbaar voor zonnepenalen. Check hoe dat in jouw gemeente zit op www.energiesubsidiewijzer.nl. Je kunt ook je btw terugvragen. Hoe dat werkt, vind je hier op de website van Milieu Centraal.

De ideale ligging

Buurkracht schermafbeelding 2017 03 07 om 18.42.37
Ligt jouw dak gunstig ten opzichte van de zon?

Pal op het zuiden, in een hoek van 35-40 graden ten opzichte van de zon doen zonnepanelen het het beste. Tip: kijk of jouw dak gunstig ligt ten opzichte van de zon op zonatlas.nl

Zonnekeur

Zonnekeur is het Nederlandse keurmerk voor zonne-energie. Producten en leveranciers met dit keurmerk voldoen aan strenge kwaliteitseisen.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

De belangrijkste showstopper voor zonnepanelen is schaduw. Ligt jouw dak onder een boom of staat er een hoog gebouw naast, dan kun je er misschien beter niet in investeren. Je dak moet natuurlijk ook stevig genoeg zijn – er komt een behoorlijk gewicht op. Soms zijn er wettelijke beperkingen, bijvoorbeeld bij monumenten. Het alternatief is dan om zonnestroom af te nemen bij een lokale energiecoöperatie of andere leverancier.

Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op?

Gemiddelde tussenwoning, hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning (10 zonnepanelen):

Kosten (incl. btw-verlaging)   € 4.600,-

Besparing per jaar                 € 450,- 

Je investering heeft een rendement van 5%, je verdient de uitgave binnen dertien jaar terug. Bron: Milieu Centraal.

Frans van der Made uit Made-Noord:

"Het was best een investering, maar wel een goede. Ik heb net de jaarafrekening van mijn stroomverbruik binnen en krijg € 500,- terug. Die zonnepanelen zijn goed aan het werken voor mij."

Samen kan het nog voordeliger

Buurtbegeleider Jos: “In Bitswijk in Uden hebben ze een mooie collectieve offerte ontvangen: 10 zonnepanelen van 265 Wp, productie per jaar 2.300 kWh, besparing van € 506,- per jaar, kosten € 4.050,- en dus een terugverdientijd van acht jaar!”

Meer in het Buurkracht Jaarboek

Wil je verder verdiepen in zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen? In ons Jaarboek lees je er alles over. Laat hier je gegevens achter en wij sturen 'm toe. Er is ook een digitale variant. Op pagina 154 lees je over de zonnepanelen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?