Pleijendal gaat acties voorbereiden

30 november 2015

In oktober opende bewonersvereniging Groen Gebogen in Dalfsen feestelijk de deuren van haar nieuwe clubhuis: Gruthuuske. Een goed moment om ook Buurkracht te introduceren. Op 26 november vond een vervolg plaats, om te polsen of vooral bewoners die al interesse getoond hebben, het leuk vinden om samen acties op te zetten. Ja dus.

Buurkracht naamloos
Enthousiaste buurtbewoners gaan samen aan de slag

De avond ging van start met een informeel voorstelrondje, zodat mensen van elkaar wisten wie ze waren en waar ze voor kwamen. Yvonne te Woerd van Groen Gebogen en het buurtteam: “Zo konden de buren elkaar meteen een beetje leren kennen. En horen wie in dezelfde acties geïnteresseerd is.” Vervolgens legde Yvonne nog een keer uit wat Groen Gebogen wil bereiken en hoe Buurkracht daarbij ondersteunt. De meeste buurtbewoners hebben inmiddels een slimme meter.

Het goede voorbeeld

Ter inspiratie had het buurtteam Lars van der Vecht gevraagd om uiteen te zetten hoe zijn schoonouders die in de buurt wonen, hun energierekening drastisch hebben verlaagd. Yvonne te Woerd van het buurtteam: “Zelf waren ze verhinderd, maar ze hebben aangeboden dat iedereen die wil komen kijken, welkom is. Ze hebben hun huis grondig aangepakt. Stroom wekken ze op met zonnepanelen. Daarnaast zijn ze op de benedenverdieping gaan wonen en die hebben ze heel goed geïsoleerd. Omdat ze de zolder alleen als bergruimte gebruiken, hebben ze niet hun dak, maar hun zoldervloer geïsoleerd. Ook vertelde Lars dat de kruipruimte te laag bleek voor vloerisolatie. Maar dat ze dat hebben opgelost door hem verder uit te graven. Een heel interessant verhaal.”

Geanimeerd gesprek

Vervolgens kwam het gesprek goed op gang. “Sommige mensen hadden zelf ook al wat maatregelen genomen en vertelden trots wat ze daarmee besparen. En hoe comfortabel het daardoor in huis is geworden. Anderen waren nog minder ver, maar wilden wel alles weten. Wat ook opviel was dat mensen die hun huis hebben laten naïsoleren, dat op heel verschillende manieren gedaan hebben. Anderen wonen nog niet zo lang in de buurt, en hebben geen idee of hun spouwmuur wel of niet geïsoleerd is. Hoe kom je daar achter? En wat voor mogelijkheden zijn er eigenlijk?” Er bleek voldoende animo te zijn om hierover door te praten. Aan het eind van de avond waren er twee groepjes geformeerd, waarvan er één de komende tijd offertes gaat aanvragen voor isolatiemaatregelen en het andere voor zonnepanelen. “Daarna trommelen we de buurt weer op om de acties die dat oplevert, te presenteren. Ik verwacht dat dit januari wordt.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?