Plan Oost trapt af met drukbezochte bijeenkomst over isolatie

05 oktober 2016

Het was maandagavond 3 oktober gezellig druk in basisschool Het Galjoen in Wierden. Zo’n 40 bewoners van Plan Oost waren naar de basisschool gekomen om alles te horen over isolatie, dubbel glas en warmtepompen. Ze werden op hun wenken bediend met presentaties van drie lokale leveranciers. De reacties waren enthousiast.

Buurkracht voor web
Zeer geslaagde buurtbijeenkomst in Plan Oost

Na een kopje koffie met cake heette voorzitter Wim Boom van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter iedereen van harte welkom. De stichting is een van de trekkers van het Buurkracht-initiatief in Plan Oost. Wooncoach, buurtteamlid en medebestuurslid van de stichting Tonnie Kroeze nam het stokje over. Hij vertelde dat energiebesparende maatregelen belangrijk zijn, maar dat je ook veel kan besparen door bewuster met energie om te gaan. Hij deelde handig checklijsten uit waarmee je zelf kan checken wat de grote energielekken in huis zijn.

Slimme meter

Buurtbegeleider Martijn Kolkman vertelde over het hoe en waarom van Buurkracht. Buurkracht ondersteunt de buurt bij energiebesparing onder meer door energieverbruik zichtbaar te maken. De buurt heeft ook een eigen buurtpagina buurkracht.nl/plan-oost, waarop alle acties zichtbaar zijn en bewoners tal van tips vinden. Als je een slimme meter hebt, kun je hier inloggen en je eigen verbruik vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt.

Serreglas met zonnecellen

Het hoofdprogramma lag in handen van drie lokale bedrijven die alles konden vertellen over isolatie, isolerend glas en warmtepompen. Energie Control legde uit wat spouwmuur-, dak- en vloerisolatie is en wat het voor je energieverbruik kan betekenen. Schildersbedrijf Höften liet de voordelen zien van HR+++-glas dat een veel hogere isolatiewaarde heeft dan gewoon dubbel glas. Hij had ook speciaal serreglas met zonnecellen meegenomen, waarmee je zonnestroom kunt opwekken. Tot slot vertelde The Sunshine Company over de mogelijkheden van de warmtepomp. Hoe werkt het, voor wie is de pomp het meest geschikt en wat zijn de kosten en opbrengsten?

Goede vragen

Achteraf was ruimte voor vragen. Tonnie: “Mensen namen de kans om verhalen te checken die ze ooit gelezen hadden. Klopt het bijvoorbeeld dat het gebruik van PUR als vloerisolatie slecht voor je gezondheid zou zijn? En krijg je vochtdoorslag als je je spouwmuur isoleert? De leveranciers konden hun vragen goed beantwoorden en hen geruststellen: de huidige methodes zijn prima en veilig.” Na de vragenronde bleven bewoners nog gezellig napraten met frisdrank en een warm hapje.

Gezellige avond

“Het was een gezellige en zeer informatieve avond”, vertelt Tonnie. “We hadden van tevoren hard gewerkt om de avond te promoten. Er waren leuke artikelen over ons geschreven in de lokale weekbladen De Wiezer en De Driehoek, en we hebben 600 flyers rondgebracht en sandwichborden neergezet. Het resultaat mag er zijn. In april willen we weer een bijeenkomst organiseren. Dan over zonnepanelen.” Bewoners kunnen zelf rechtstreeks contact opnemen met de leveranciers. Hun gegevens vind je op DuurzaamWierden-Enter.nl. Voor vragen kunnen bewoners ook contact opnemen met ons via de buurtpagina.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?