Peterskamplaan loopt warm voor isolatie

23 maart 2017

Op de Peterskamplaan in Oldenzaal is nog veel energiewinst te halen. Hoe kan isolatie daarbij helpen? Die vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst in de zaal van Paal 12 op 21 maart. Zo’n 25 bewoners zijn daar al helemaal bijgepraat. Maar ook als je er niet bij was, kun je je alsnog aanmelden voor gratis persoonlijk energieadvies van een energiecoach.

Buurkracht voor verslag
Heeft jouw woning ook nog geen goed isolatie? Doe mee! buurkracht.nl/peterskamplaan

Na een kort welkomstwoordje van Henk Köiter van het buurtteam ging het programma echt van start. Henk: “Buurkracht heeft een energieadviseur ingeschakeld die de besparingsmogelijkheden in de straat in kaart heeft gebracht aan de hand van een buurt- en woningscan. Hij presenteerde de resultaten. Die waren voor iedereen interessant, want onze huizen uit 1972 lijken allemaal op elkaar. En zoals in veel jarenzeventigbuurten, valt bij ons ook vooral veel winst te behalen is met vloer-, dak- en gevelisolatie.”

Samen isoleren, wat levert dat op?

Het buurtteam had dan ook een isolatiebedrijf uitgenodigd om de mogelijkheden van isolatie nader toe te lichten. Zo kregen de bezoekers van de avond meteen te horen welke soorten isolatie mogelijk zijn, wat daarbij de meest gebruikte materialen zijn, welke kosten je kunt verwachten en hoe je die investering terugverdient door energiebesparing. “Wij gaan nu met die partij in gesprek. Wat kunnen deze isolateurs voor onze woningen betekenen? En wat betekent het voor de prijs als we met meerdere huishoudens bij ze aankloppen?”

Warmtecamera’s en zonnepanelen

Voor wie graag eerst onafhankelijk, persoonlijk advies wil, waren er ook verschillende energiecoaches aanwezig. Deze vrijwilligers zijn opgeleid bij de gemeente om huishoudens op weg te helpen met energiebesparing. Henk is zelf een van hen. Bezoekers konden meteen een afspraak met een energiecoach maken. “Van die mogelijkheid is flink gebruikgemaakt, soms voor heel specifieke vragen. Zo gaat een van de coaches binnenkort bij een bewoner langs om met een speciale warmtecamera de spouwmuurisolatie te komen bekijken. Andere bewoners willen bijvoorbeeld meer weten over de slimme meter, daar kunnen wij ook informatie over geven.”

Bewustwording

Henk merkt dat er in de straat vooral onder jonge gezinnen veel interesse is om samen energie te besparen. “Onze buurt is vergrijsd, maar de afgelopen jaren zijn er weer wat meer jonge gezinnen komen wonen. Tijdens de bijeenkomst waren de dertigers en de veertigers dan ook goed vertegenwoordigd.” Hij constateert ook dat de inzet van het buurtteam en Buurkracht effect heeft. Henk: “Niet iedereen gaat uiteindelijk over tot de aanschaf van een hr-ketel, zonnepanelen of het aanbrengen van isolatie, maar we merken dat buurtbewoners de informatie en tips die wij geven, wel gebruiken. En juist omdat de huizen aan de Peterskamplaan vergelijkbaar zijn, kunnen we elkaar helpen energie te besparen.” Er komt dan ook zeker een vervolg op deze avond. “Op onze buurtpagina houden we de buurt op de hoogte van onze activiteiten. Daar kan ook iedereen zich melden die alsnog een afspraak met een energiecoach wil maken.”

Peterskamplaan

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Peterskamplaan