Paul Wolbink gehuldigd als Kampioen Energie Besparen 2014

02 februari 2015

In korte tijd het energielabel van je woning verbeteren van G naar D? Paul Wolbink uit de Tilburgse wijk Fatima heeft bewezen dat het kan. Deze prestatie leverde hem de titel Kampioen Energie Besparen 2014 van Fatima op. De huldiging vond plaats tijdens een goedbezochte buurtbijeenkomst op 26 januari in de Satijnhof, waar buurtgenoten meteen een nieuwe impuls gaven aan energie besparen in de buurt.
Buurkracht 1052360 550760611627641 1394532414 o
Paul

Ruim 50 huishoudens in Fatima, waaronder dat van Paul Wolbink, lieten het afgelopen anderhalf jaar een energieadvies opstellen via de gemeentelijke subsidieregeling Samen Geeft Energie. Wolbink greep dit advies aan om diverse maatregelen te nemen, van dak- en muurisolatie tot dubbel glas. Ook andere buurtgenoten kwamen in actie. Zo liet Ed van den Dungen zijn dak en gevel isoleren, zijn cv-ketel vervangen, dubbel glas en kunststof kozijnen plaatsen en zonnepanelen installeren. Zijn energieverbruik is met ruim 30% gedaald. Ondanks deze mooie voorbeelden is het gemiddelde energielabel in Fatima nog altijd een F. Om hier verbetering in te brengen, is een groep betrokken buurtgenoten de samenwerking aangegaan met Buurkracht.

Enthousiasmerende ervaringen

Buurkracht is een initiatief van Enexis Holding N.V. dat buurtbewoners bij elkaar brengt om samen besparingsmaatregelen te nemen. Het idee achter Buurkracht is dat energie besparen met de buurt goedkoper, makkelijker en ook nog gezelliger is. Nicolaas Veltman, initiatiefnemer van deze samenwerking in de buurt: “Op de buurtbijeenkomst zijn niet alleen de enthousiaste ervaringen uitgewisseld, maar hebben we ook laten zien hoe je met een persoonlijke pagina op buurkracht.nl inzicht krijgt in je energieverbruik. En via onze buurtpagina’s houden w deelnemende buurtgenoten op de hoogte van de acties die we doen en gaan organiseren.”

Besparingsinitiatieven uit de buurt

Behalve dat bewoners informatie kregen over besparingsmaatregelen, werden ze opgeroepen om zelf in actie te komen. Iedereen kan nog een energieadvies aanvragen en proberen de volgende Kampioen Energie Besparen te worden. Daarnaast wil het buurtteam aan de slag met initiatieven en ideeën uit de buurt zelf. Paul Wolbink is er optimistisch over dat die er snel komen: “De opkomst was goed en mensen toonden zich echt geïnteresseerd.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?