Parkweg-IJsselstraat richt pijlen eerst op VVE’s

26 mei 2016

Op de Parkweg en IJsselstraat in Groningen is met zonnepanelen en isolatie veel winst te behalen. De helft van de woningeigenaren moet daarvoor wel samenwerken met hun buren binnen een Vereniging van Eigenaren. Maar hoe pak je dat aan? Op 24 mei organiseerde het buurtteam een inloopbijeenkomst speciaal voor VVE’s, samen met energiecoöperatie Grunneger Power en gemeente Groningen. In deze eerste bijeenkomst lag de focus op collectieve opwek van zonne-energie.

Buurkracht buurteam parkweg ijsselstraat
Buurtteam Parkweg-IJsseltraat

Vanaf 19.00 uur waren bezoekers in de MFC De Stroming welkom voor koffie en thee. Vervolgens konden ze zelf kiezen bij wie ze aan tafel schoven. Grunneger Power vertelde alles over collectieve zonneprojecten. Groningen woont SLIM, het energieloket van de gemeente, adviseerde over het stappenplan naar energiezuinig wonen en financiering. Buurtbegeleider Orville Frijde legde uit hoe makkelijk het is om samen met de buurt aan de slag te gaan met energiebesparing en hoe Buurkracht daarbij kan helpen met inzicht en concrete hulpmiddelen. Wie zich aanmeldt op buurtkacht.nl/parkweg-ijsselstraat kan daar veel tips over energiebesparing vinden en wordt automatisch op de hoogte gehouden van buurtacties.

Veel ervaring

In comfortabele zitjes zaten de leden van het buurtteam, Norbert Buiter, Anne Venema en Maarten den Ouden, klaar voor leden van VVE’s die dieper op hun eigen situatie wilden ingaan. Norbert: “Ik woon hier al zeventien jaar en heb als eerste alles gedaan wat mogelijk is om mijn huis energiezuinig te maken: nieuwe cv, dubbel glas, isolatie en zonnepanelen. Ik ben ook lid van een VVE en actief in Grunneger Power. Dus ik weet ondertussen precies wat nodig is om energiebesparende maatregelen samen met je buren te regelen. Een van de bezoekers had een woning die precies op de mijne leek. Ik heb ‘m direct kunnen helpen met goede tips.”

Een groot gezamenlijk zonnedak

Het buurtteam ziet op de Parkweg en IJsselstraat veel kansen voor zonne-energie. “We hebben hier fantastische daken voor zonnepanelen”, vertelt Norbert. “We zouden daar samen met alle VVE’s een groot zonnedak op kunnen leggen. Dan maak je als buurt grote stappen naar energiezuiniger wonen.” Op de avond waren ook VVE’s uit anderen delen van Groningen aanwezig. “In Groningen zijn natuurlijk meer VVE’s die vragen hebben over collectieve zonnedaken. De gemeente Groningen had daarom een advertentie geplaatst in de lokale kranten. Ze konden bij ons alle informatie krijgen die ze nodig hadden.”

392 appartementen

Aan het einde van de avond waren vertegenwoordigers van 392 appartementen langs geweest met vragen over zonnedaken en isolatie, hadden woningeigenaren een energiebesparingsadvies aangevraagd bij het energieloket en waren drie VVE’s klaar om offertes voor zonnepanelen aan te vragen. Norbert: “We denken erover om na de zomer weer een bijeenkomst te organiseren, maar dan over energiebesparing in de volle breedte.”

Rivierenbuurt Parkweg-IJsselstraat

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Rivierenbuurt Parkweg-IJsselstraat