Overweldigende belangstelling voor warmtepompen in Land van Cuijk

03 april 2018

De zaal van ’t Wapen van Beers zat 29 maart afgeladen vol. Bijna 150 Cuijkenaren waren op de voorlichtingsavond over warmtepompen afgekomen, georganiseerd door de Buurkrachtteams van Beers, Haps, Padbroek en St. Agatha. Hier kregen ze onafhankelijke productinformatie, een enthousiast ervaringsverhaal en een aantrekkelijk aanbod. Maar liefst 35 bezoekers lieten hun naam achter voor een persoonlijk advies. Deelnemen kan nog, kijk op buurkracht.nl/cuijk.

Buurkracht bijeenkomst cuijk
Alle inwoners in Cuijk kunnen meedoen!

Kwam de grote toestroom door de aandacht voor warmtepompen in het zesuurjournaal van de dag ervoor? Of door de grote motivatie om energie te besparen in de betrokken dorpen en buurten? Of is de tijd gewoon rijp? Dick Blokland van buurtteam Beers die de avond aan elkaar praatte, heeft er geen antwoord op. Maar blij verrast waren hij en alle collega’s wel. “We hadden op 40 man gerekend. De kastelein liet in allerijl flink wat stoelen bijplaatsen en haalde zelfs nog wat exemplaren uit het cafégedeelte. En nog moesten een paar mensen staan.”

Energielabel A als voorwaarde

Na een kort welkomstwoord waarin Dick alle bezoekers hartelijk dankte voor hun komst, gaf hij het woord aan energieadviseur Marloes Bosman. Zij hield een enthousiast verhaal over verschillende soorten warmtepompen, de werking en de voor- en nadelen. Dick: “Een warmtepomp is op dit moment alleen rendabel als je woning energielabel A heeft, vertelde Marloes. Dat is ongeveer 20 procent van alle woningen. Bij een lager energielabel kun je beter eerst investeren in een goede isolatie en vloerverwarming. In de tussentijd kun je wel kiezen voor een hybride variant. Dat is een kleine warmtepomp die je naast je cv-ketel plaatst. Daarmee kun je behoorlijk wat gas besparen.”

Lekker comfortabel

Bewoner Stan van Hooge uit Cuijk heeft al vier jaar een warmtepomp en is zeer tevreden over het fijne klimaat in zijn woning. Dick: “Toen hij zijn huidige woning liet bouwen, heeft hij de cv-installatie achterwege gelaten. Voor de verwarming van zijn woning liet hij in plaats daarvan een warmtepomp installeren die met behulp van vier 23 meter lange buizen warmte uit de aarde haalt. Stan vertelde dat zijn woning ook bij winterse kou lekker warm is en comfortabel aanvoelt. Een aanrader dus.” 

Aantrekkelijk aanbod

Bezoekers die direct spijkers met koppen wilden slaan, konden voor een gunstig geprijsde hybride warmtepomp terecht bij Greenchoice. Dick: “Greenchoice heeft na een zorgvuldige verkenning van de markt een deal gesloten met de Delftse leverancier Elga. De adviseur van Greenchoice vertelde meer over de gekozen installatie en beantwoordde vragen de zaal. Mensen waren vooral geïnteresseerd in de kosten en het rendement. Afhankelijk van hoe goed je woning geïsoleerd is, type en grootte woning en of je vloerverwarming of radiatoren hebt, kun je het apparaat in 6 tot 10 jaar terugverdienen.” Wie interesse had in het aanbod kon zich achteraf direct inschrijven. Dat kan ook nog via de website van Greenchoice

Interesse? Meld je aan

Voor andere vragen of wensen lagen achter in de zaal intekenvellen klaar. “Zo’n 35 bezoekers hebben naam, e-mailadres en hun vraag achtergelaten. Die gaan we nu eerst op een rij zetten en met alle vier de teams bespreken. Samen beslissen we welke vervolgstappen we gaan zetten. We houden iedereen die zich ingeschreven heeft op de hoogte.” Wil je ook op de lijst, stuur dan een mail naar het buurtteam op geef dit aan op buurkracht.nl/cuijk. Alle Cuijkenaren kunnen meedoen, ook als je niet in een Buurkrachtbuurt woont.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?