Overweldigende belangstelling voor zonnepanelen in Benzenrade-De Kommert

14 juli 2016

Zonnepanelen zijn hot. Niet voor niets verlengt Benzenrade-De Kommert de lopende succesvolle zonnepanelenactie. Om meer buurtbewoners warm te maken hield het buurtteam op 13 juli een extra bijeenkomst over zonnepanelen in gemeenschapshuis Welten. Ruim 50 bezoekers luisterden naar het enthousiaste verhaal van de zonnepanelenspecialist. Na de zomer gaat ook een werkgroep isolatie van start.

Buurkracht bijeenkomst benzenrade de kommert
Grote opkomst in Benzenrade-De Kommert

De sfeer zat er direct goed in. Marleen Siebelt van het buurtteam heette elke bezoeker persoonlijk welkom en binnen stond koffie en vlaai gereed. “We waren aangenaam verrast door de grote opkomst”, vertelt Frans Schlooz van het buurtteam. “Volgens mij profiteren we van het bekende sneeuwbaleffect: op steeds meer daken in Welten liggen zonnepanelen. En als je buurman bij elke zonnestraal stralend voorbijloopt, dan wil je ze zelf toch ook? Zonnepanelen worden bovendien steeds goedkoper en de rente steeds aantrekkelijker.”

Belang voor de toekomst

Ruud Derks van het buurteam en de werkgroep Buurtgericht Werken Welten Benzenrade opende het avondprogramma. Hij hield een welkomstwoord over het belang van energiebesparing voor het milieu en voor een leefbare toekomst. Daarna vertelde buurtbegeleider Joyce Bongers over de rol van Buurkracht. Wie zich aanmeldt op Buurkracht.nl/benzenrade-de-kommert vindt er informatie over maatregelen en bespaartips. Bewoners met een slimme meter kunnen hier inloggen en hun eigen verbruik online inzien en vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt.

Alles over zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen en omvormers zijn er? Waar moet je op letten als je zonnepanelen neemt en hoe werken zonnepanelen eigenlijk? Een medewerker van zonnepanelenspecialist Volta Solar vertelde er alles over. Hij had ook voorbeelden bij zich. Frans: “Bij de lopende zonnepanelenactie werken we met Volta Solar en we waarderen het de leverancier op deze avond algemene voorlichting over zonnepanelen wilde geven. Maar mochten mensen met andere leveranciers willen samenwerken, dan staat ze dat natuurlijk vrij.”

Voor iedereen bereikbaar

De gemeente Heerlen bereidt een collectieve zonnepanelenactie voor. Wethouder Martin de Beer vertelde er meer over. Hij kon nog niet in detail treden omdat de aanbesteding nog in volle gang is. Maar onderdeel van de actie wordt een aantrekkelijke financiering met lage rente en mogelijkheden voor gespreide betaling, zodat zonnepanelen voor elke bewoner bereikbaar worden.

Eerst isoleren

Alhoewel de bijeenkomst officieel over zonnepanelen ging, had het buurtteam ook een isolatiespecialist uitgenodigd. Frans: “Je zou eigenlijk eerst je energieverbruik zoveel mogelijk omlaag moeten brengen en dan pas je resterende energiebehoefte met zonnepanelen opwekken. De leverancier had een goed verhaal. Maar het was duidelijk dat mensen vooral waren gekomen voor zonnepanelen. Achteraf heeft maar 1 persoon zich aangemeld voor meer informatie.

Meedoen met isolatie? Meld je aan!

Frans vond het al met al een zeer inspirerende avond. “De volgende stap? We gaan nu eerst op vakantie. In september organiseren we in Café De Teerling een werkgroep voor iedereen die serieus geïnteresseerd is in isolatie. Op 13 juli hebben zich al 16 mensen aangemeld. Maar wie niet op de bijeenkomst was en ook mee wil doen, kan zich natuurlijk gewoon aansluiten. Als je je aanmeldt op de buurtpagina, houden we je op de hoogte.”

Benzenrade-De Kommert

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Benzenrade-De Kommert