Oud witgoed kost goud geld

16 juni 2016

Een oude koelkast kan wel 300 euro per jaar aan stroom verbruiken. Toen Fleur Schilt van Duurzaam Hoonhorst dat hoorde tijdens een presentatie van Buurkracht, gingen alle alarmbellen rinkelen. Een nieuw exemplaar verbruikt maar 20 euro! Fleur leende energie­verbruiksmeters bij Buurkracht om de energieslurpers in haar eigen woning op te sporen. Tien andere huishoudens deden ook mee. Na vergelijking van de resultaten konden ze direct honderden euro’s besparen.

Buurkracht plaatje energiemeter
Inzicht in je energieverbruik

Fleur: “Onze koelkast bleek een energieslurper van de bovenste plank te zijn. Elektriciteitskosten: maar liefst 360 euro per jaar. Ik wist natuurlijk wel dat onze koelkast niet de nieuwste was. Maar dat ‘ie zo onzuinig zou zijn, had ik niet verwacht.” De koelkast van buurtgenoot Tonnie Braam bleek maar 20 euro per jaar te kosten. “Na even googelen ontdekte ik dat nieuwe tafelmodelkoelkasten allemaal zo zuinig zijn.”

Energieparasiet

Maar Fleur had een nog ergere energieparasiet in huis: “De warmwaterboiler in de keuken, uit de jaren 90, verbruikte per etmaal 1,20 euro. Dat is 438 euro per jaar! Het is maar goed dat we een paar zonnepanelen op het dak hebben liggen, dat compenseert de verspilling nog een beetje. De warmwaterboiler hebben we direct uitgezet en de nieuwe koelkast is al besteld.”

Meten is weten

“Meten is leuk, maar vergelijken met anderen is interessanter”, stelt Fleur. “Dan weet je meteen of jouw apparaat relatief veel of weinig verbruikt. Daarom was het leuk dat er meer mensen uit Hoonhorst met de actie meededen. Bij Antje Kingma van het buurtteam stond bijvoorbeeld een vriezer uit 1997 in de schuur. Antje: “De vriezer zag er nog als nieuw uit en deed het prima, maar de energiemeter noteerde genadeloos grote getallen. Ik heb gelijk een nieuwe van hetzelfde formaat gekocht en bespaar daarmee 1,25 euro per dag. Dat is 456 euro per jaar!”

A++ of A+++?

Antje koos bewust voor een model met label A++ en niet A+++. “Voor dat extra plusje moesten we meer betalen voor een kleinere inhoud. Bovendien zorgde de extra plus in theorie nauwelijks nog voor extra besparing. In de praktijk zou daar dus al helemaal weinig van over blijven.” Het loont dus de moeite om de cijfers in de folders van de fabrikant goed te vergelijken.

Zelf aan de slag

Je eigen apparatuur meten is een fluitje van een cent. Steek de energieverbruiksmeter in het stopcontact en steek dan de stekker van het apparaat erin. Op de display kun je uitlezen hoeveel stroom het verbruikt. Zelf ook slurpers en parasieten opsporen? Lees hier hoe je een set kunt lenen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?