Oss Ruwaard-Staatsliedenbuurt in Ons Huis Verdient Het van RTL4

30 april 2014

Een energierekening van nul euro, wie wil dat niet? Het RTL4-programma Ons Huis Verdient Het, onderdeel van de gelijknamige campagne, spoort Nederlandse huishoudens aan energie te besparen. En laat daarbij inspirerende voorbeelden zien van buurten die op de goede weg zijn. Op 10 mei besteedt het programma uitgebreid aandacht aan Ruwaard-Staatsliedenbuurt uit Oss, waar bewoners samen aan de slag gaan met energiebesparende maatregelen.

Buurkracht 140407 jaap voor de camera in oss
Jaap voor de camera

De cameraploeg van RTL4 was in april een hele dag te gast bij de Energie Coöperatie Oss, die zich ten doel heeft gesteld de buurt fors te verduurzamen. Oss krijgt daarbij ondersteuning van Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V dat in het leven geroepen is om buurten bij te staan bij besparingsacties. Zoals de collectieve aanschaf van zonnepanelen, het aanbrengen van spouwmuurisolatie of de plaatsing van energiezuinige CV-ketels. Om dat voor elkaar te krijgen, is een eerste vereiste dat buurtbewoners zich bewust worden van hun energieverbruik. RTL4 brengt vooral in beeld hoe Oss zich inzet om bewoners via hun persoonlijke pagina op buurkracht.nl inzicht krijgen in hun energieverbruik.

Eyeopener

Initiatiefnemer Jaap Pannekoek is enthousiast over het inzicht dat hij heeft gekregen. “Je kunt op buurkracht.nl je energieverbruik vergelijken met het gemiddelde verbruik uit de buurt. Maar ook de warmtebeelden die van onze buurt gemaakt zijn, zijn interessant. Zo zie je waar er energie uit je huis lekt. En iedereen uit onze buurt kan zich vrijblijvend aanmelden op buurkracht.nl.” Inmiddels zijn werkgroepen bezig om een goed aanbod neer te leggen voor de verschillende energiebesparende maatregelen. Deze worden gepresenteerd tijdens de voorlichtingsavond op 12 mei om 20.00 uur in kantine van SV Ruwaard. Ook organiseert de Energie Coöperatie Oss op zaterdag 24 mei van 14.00-16.00 uur een energiemarkt in de speeltuin aan De Kempenaerstraat. “Iedereen is van harte welkom om mee te praten en te zien hoe je zelf energie kunt besparen”, aldus Pannekoek. “Hoe meer mensen er mee doen, hoe beter! Niet alleen goed voor het milieu maar ook zeker voor je portemonnee.”

Voor wie benieuwd is naar de beelden en meer wil weten over Energie Coöperatie Oss, Buurkracht en de energiebesparingsacties in Oss: kijk zaterdag 10 mei om 16.00 uur naar Ons Huis Verdient Het op RTL4.

Ruwaard - Staatsliedenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ruwaard - Staatsliedenbuurt