Oss in beweging

07 januari 2015

Ruim een jaar geleden startte de allereerste Buurkrachtbuurt in Oss. Inmiddels begint het ook in andere delen van de arbeidersstad te borrelen. “Het is een kwestie van tijd voordat de volgende initiatiefnemers opstaan,” zegt vertrekkend wethouder duurzaamheid Hendrik Hoeksema.

In december woonde Hendrik een drukbezochte bijeenkomst bij van de Wijkraad Ruwaard, waar ‘onze’ Jaap Pannekoek verschillende bewonersinitiatieven om energie te besparen toelichtte. Met ruime aandacht voor Buurkracht. Hendrik: “Bewoners komen steeds meer zelf in beweging, met mensen als Jaap Pannekoek voorop. Het gaat langzaam, maar het gaat de goede kant op. Ossenaren hebben tijd nodig om overtuigd te raken. Lange tijd hebben we gehamerd op de CO2-winst en het milieu, maar tegenwoordig mag ook gezegd worden wat voor effect energie besparen op het financiële plaatje heeft. Buurkracht laat dat goed zien. Dat slaat aan, zeker in een echte arbeidersstad als Oss.”

Voedingsbodem

In de 8 jaar dat Hendrik wethouder was, heeft Oss flink aan de duurzaamheidsweg getimmerd. Het leverde actief beleid op, met duurzaamheidsjaarverslagen, duurzame leningen en zonnepanelen op openbare gebouwen. Het energielabel van het gemeentehuis ging van G naar A+ en de gemeente had de primeur met Glowing Lines: markering op de weg die overdag licht absorbeert en ’s nachts weer afgeeft. “Aan bewoners en het bedrijfsleven hebben we laten zien wat er te winnen valt door gewoon een beetje op te letten. We hebben een voedingsbodem gecreëerd waarin initiatieven als Buurkracht nu door bewoners worden opgepakt. En zich als een olievlek uitbreiden. Dat is mooi om te zien. Want je kunt als gemeente nog zo veel nota’s produceren, uiteindelijk moet het uit de mensen zelf komen.”

Ruwaard - Staatsliedenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ruwaard - Staatsliedenbuurt