Oss gaat los!

14 mei 2014

Buurkracht bb2 oss kopie
Buurtbijeenkomst Buurkracht Oss

De Ruwaard-Staatsliedenbuurt in Oss loopt voorop als Buurkrachtbuurt. Na de eerste buurtbijeenkomst wierpen zich ongekend veel bewoners op om in een werkgroepje nader onderzoek te doen naar besparingsmaatregelen. Inmiddels hebben zij leveranciers geselecteerd voor spouwmuur-, vloer- en dakisolatie, dubbel glas, cv-ketels en zonneboilers én zonnepanelen. Op maandag 12 mei lichtten ze hun keuzes toe in de kantine van SV de Ruwaard.

Als er iets duidelijk werd tijdens de bijeenkomst, dan is het wel dat de werkgroepjes de afgelopen maanden niet stilgezeten hebben in Oss. Achter de schermen hebben ze met diverse leveranciers gesproken, offertes opgevraagd, naast elkaar gelegd en een afweging gemaakt: welke aanbieding past het beste bij onze plannen? Daarbij hebben ze de prijs, service en de kwaliteit van de uitvoering meegewogen, en vooral ook gekeken naar de totale opbrengst van de maatregel. Want je kunt beter iets meer betalen voor cv-ketels of zonnepanelen als die meer energie besparen, dan dat je kiest voor de goedkoopste apparatuur. Ook belangrijk voor de Ossenaren was dat de leveranciers uit de buurt kwamen: wel zo makkelijk en goed voor de lokale economie.

Gezellige contacten

Een dikke veertig Ossenaren kwamen naar de sportkantine om hun licht op te steken. Jaap Pannekoek, initiatiefnemer van Buurkracht in DeRuwaard/Staatsliedenbuurt, hield een inleiding en ging met een microfoon langs alle stands om de werkgroepjes én de leveranciers aan het woord te laten. Hij vroeg bijvoorbeeld aan werkgroepleden waar ze speciaal op gelet hadden en hoe ze hebben samengewerkt. Heel goed, zo bleek, en mensen vonden het vooral leuk dat ze een aantal van hun buren toch weer wat beter hadden leren kennen. Zo levert Buurkracht niet alleen mooie besparingen, maar ook gezellige contacten op.

Veel animo

Jaap Pannekoek liet ook weten dat de gemeente voor de maatregelen leningen beschikbaar stelt tegen bijzonder aantrekkelijke tarieven. Ook de buurtbegeleider van Buurkracht, Pieter Stoel, was van de partij. Hij liet nog eens zien hoe je op buurkracht.nl je eigen energieverbruik kunt volgen, offertes kunt bekijken, met je buurtgenoten kunt chatten enzovoort. Ter afsluiting konden bezoekers zelf vragen stellen bij de standjes van de werkgroepen en zich direct inschrijven voor een persoonlijke offerte. En het mooie was: dat deden ze bijna allemaal!

Ruwaard - Staatsliedenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ruwaard - Staatsliedenbuurt