Orthen in actie op tv

28 november 2014

Buurkracht 20141126 101200397 ios
'Het shot'

Shot: Kees Graft en Bert Verkuylen van het buurtteam in Orthen en hun buurtbegeleider Jos Derks lopen door de straat. Ze gaan een kijkje nemen bij buurtgenoot Paul Banis, bij wie de leverancier juist bezig is zonnepanelen op het dak te plaatsen. Zo begon de draaidag op 26 november voor Ons Huis Verdient Het in de succesvolle Bossche Buurkrachtbuurt.

Eerst naar boven, filmen hoe de mannen van Freenergics op het dak te werk gaan. Paneel voor paneel monteren. Nog even en de familie Banis produceert zelf duurzame energie. In de huiskamer logt Kees Graft ondertussen in op zijn persoonlijke pagina op buurkracht.nl. Zo kan de filmploeg de spectaculaire afname van zijn energieverbruik over het laatste halfjaar in beeld brengen. “Je kon aan de grafieken bijvoorbeeld zien dat ik regelmatig energie teruglever aan het netwerk sinds ik zelf zonnepanelen heb”, vertelt hij. 

Bijna een hobby

Wat de sterk teruglopende grafieken laten zien, is het resultaat van een flink aantal maatregelen dat Kees het afgelopen halfjaar heeft genomen. “Ik was een van de grootverbruikers in de wijk. Dankzij Buurkracht heb ik spouwmuurisolatie aangebracht, zonnepanelen op mijn dak gelegd, overal ledlampen ingedraaid, een pompschakelaar aangeschaft voor de vloerverwarming … ik ben nu echt met energiebesparing bezig. Het is bijna een hobby geworden.” Kees’ woning is dan ook het tweede adres waar de filmploeg de camera’s op richt. “Ze hebben bijvoorbeeld de ledverlichting gefilmd en op zolder gekeken hoe ze de zonnepanelen precies hebben aangelegd en wat je daar binnen van ziet.”

Geld besparen

Kees werd tot slot ook nog geïnterviewd over zijn motieven om maatregelen te nemen. “Voor mij was het milieu niet de eerste reden, maar eigenlijk gewoon geld besparen. Ik heb natuurlijk ook wel wat geïnvesteerd, maar de energierekening is flink gedaald. Dat is ook het beste verkoopargument: door mijn enthousiasme hebben in mijn straat acht andere huishoudens ook spouwmuurisolatie laten aanbrengen. En ik ben er nog een paar aan het overtuigen om ook zonnepanelen te nemen.”

Orthen zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op 14 december, 16.30 uur, RTL4.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?