Oranjewijk wil warm de winter in

10 oktober 2017

De Oranjewijk is een populaire wijk in Leeuwarden, maar de karakteristieke woningen zijn verre van energiezuinig. Via kieren, muren en ramen verdwijnt ’s winters veel warmte. Andries van Weperen vertelt: "De huizen zijn gebouwd in een tijd dat isolatie nog geen gemeengoed was. We hebben bijvoorbeeld enkelsteens murenen vaak nog de originele enkelglas ramen. En omdat de wijk onder beschermd stadsgezicht valt, mogen we ook niet zomaar van alles aan ons huis doen. Tijdens de komende buurtbijeenkomst willen we laten zien wat wél kan en mag, zoals dubbel glas, tochtstrips of gevelisolatie aan de binnenzijde, en wat dat oplevert." 

Toekomstbestendig en vitaal

Sinds april 2016 organiseert de werkgroep NEO (Nieuwe Energie Oranjewijk) regelmatig energiecafés en bijeenkomsten. Met duurzaamheid hoog op de agenda werkt Oranjewijk niet alleen aan een energiezuinigere, maar ook aan een toekomstbestendige buurt. Samen werken aan een duurzaam Oranjewijk creëert een vitale leefomgeving die ook aantrekkelijk is voor jonge gezinnen.

Blijf op de hoogte

NEO houdt de bewoners op de hoogte via de buurtpagina en de buurtkrant Oranjewijk Ons Koninkrijk. "Mochten er buurtgenoten zijn die willen meedraaien in de werkgroep, dan zijn ze van harte welkom. We kunnen alle hulp goed gebruiken!" Aldus Andries van Weperen. 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?