Opbrengst enquête: 320 extra maatregelen

09 februari 2018

Eind 2017 liep de teller van Buurkracht-resultaten opeens flink op, tot dik over de 3 miljoen kilo CO2-besparing per jaar. Die stijging was voor een belangrijk deel te danken aan de respons op onze eindejaarsenquête: daarmee kwamen maar liefst 320 maatregelen boven water die bij ons nog niet in de boeken stonden! Hoe zit dat?

Buurkracht confetti
Eindejaarsbonus: 320 extra maatregelen

Buurkracht heeft als doel: bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Om te bepalen of we dat doel bereiken, houden we zo nauwkeurig mogelijk bij wat Buurkracht-acties opleveren. Aan zonnepanelen, isolatiemaatregelen, energiezuinige ketels en meer. In de praktijk is dat soms lastig te achterhalen. Bovendien leert de ervaring dat veel huishoudens geïnspireerd door Buurkracht maatregelen nemen via andere leveranciers dan het buurtteam heeft geselecteerd. Onze eindejaarsenquête van 2017 over ervaringen met Buurkracht was een mooie gelegenheid om meer zicht te krijgen op die ‘verborgen effecten’.

Verrassende scores

Van de ruim 8000 buren in het hele land die onze vragenlijst ontvingen, hebben er ongeveer 1750 de moeite genomen hem in te vullen. Een goede respons, veel dank daarvoor! En toen we het net ophaalden, bleek dat flink gevuld te zijn met maatregelen die wij nog niet in beeld hadden: 320 om precies te zijn. Verrassend genoeg ging het bij een kwart van die meldingen om vloerisolatie. Zonnepanelen en spouwmuurisolatie zijn over het algemeen de meest populaire maatregelen in Buurkrachtbuurten, samen goed voor 75 procent. Bij de nieuwe meldingen komen deze twee samen op 60 procent, en ligt het percentage voor vloerisolatie zelfs hoger dan dat van spouwmuurisolatie.

Zo komen we voor deze 320 maatregelen op dit lijstje:

-       Zonnepanelen - 40%

-       Vloerisolatie - 25%

-       Spouwmuurisolatie - 20%

-       Dakisolatie en isolatieglas - samen ongeveer 15%

-       Zonneboilers en warmtepompen - samen ongeveer 5%

Samen zorgen deze ‘extra’ maatregelen voor een CO2-besparing van zo’n 350.000 kilo per jaar, en een besparing van ruim € 137.000,- op de gezamenlijke energierekeningen. Een prachtige eindejaarsbonus!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?