Op weg naar de droom van America

11 december 2014

Wat zijn jouw wensen en dromen voor de toekomst van America? Afgelopen voorjaar gingen in het dorp blanco schetsblokken rond waarin bewoners hun antwoord konden optekenen. Een groener, duurzamer America bleek hoog op de verlanglijst te staan. Nu is er Buurkracht om daar stappen in te zetten. De dorpsbijeenkomst op 10 december was een goed begin.

Buurkracht buurtbijeenkomst 10 dec america
Bijeenkomst America

Marco Hesp, een van de leden van de Dorpsraad die Buurkracht naar het dorp hebben gebracht, kijkt zeer tevreden op 

de avond terug. “Het is altijd afwachten hoeveel mensen er op zo’n bijeenkomst afkomen, maar we hadden flink ons best gedaan met flyeren en posters in het dorp. Dat leverde een goed gevulde zaal op, met mensen die allemaal echt geïnteresseerd waren. Een mooie aanleiding voor een gesprek.” Ook verheugend was het dat wethouder Birgit Op de Laak en enkele beleidsmedewerkers in de zaal zaten; wie weet kunnen zij met hun enthousiasme ook andere dorpen in de gemeente aansteken.

Warmtebeelden

Op het programma stond om te beginnen een inleiding van Marco, waarin hij vertelde dat Buurkracht precies op het juiste moment het pad van de Dorpsraad had gekruist. De duurzame droom van de Americanen was nét aan het licht gekomen. Buurkracht kan helpen die droom waar te maken. Hij liet ook een aantal warmtebeelden zien die hij met de warmtebeeldcamera van Buurkracht gemaakt had, om een beeld te geven van waar in zijn eigen woning de isolatie nog beter kan.

Waar begin je?

Buurtbegeleider Patricia Vinclair liet vervolgens zien hoe Buurkracht dit doet, onder andere door de website te demonstreren. Jaap Stel van Kies Groen Licht had de woning van dorpsbewoner Piet Swinkels onderzocht op besparingsmogelijkheden en presenteerde zijn bevindingen. Dit huis staat min of meer representatief voor de rest van het dorp. Marco: “We weten allemaal dat we best iets kunnen doen, maar de vraag is altijd: waar begin je? Daar hebben we nu wat meer inzicht in, en het scheelt ook als je het samen kunt doen.”

Inspiratie

Inspirerend was ook de presentatie van Huub Geuijen, een dorpsbewoner die zijn tuindersbedrijf verkocht heeft en vervolgens voor zichzelf een extreem milieuvriendelijk huis is gaan bouwen. Met zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp, overal isolatie en zelfs een fundering van 30 cm tempex, waar die normaal maar 10 cm is. “Voor bestaande bouw niet allemaal realistisch, maar wel mooi om te zien wat er allemaal mogelijk is.”

En nou?

Marco heeft al bijna veertig formulieren binnen waarop Americanen hebben ingevuld in welke maatregelen ze het meest geïnteresseerd zijn. Zonnepanelen gaan op kop, op de voet gevolgd door spouwmuurisolatie. Op de avond zelf wierpen zich ook dorpsgenoten op om in groepjes de mogelijkheden per maatregel te onderzoeken en offertes aan te vragen. Marco: “We zitten net voor de feestdagen, maar ik hoop dat we in het nieuwe jaar snel vervolgstappen kunnen zetten. Waarschijnlijk komt er in februari weer een bijeenkomst, waar we America concrete aanbiedingen kunnen doen.”

Kijk voor meer info en foto`s van deze bijeenkomst op de site van de Dorpsraad America.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?