Op stap met Roel in de Groene Top Trein

07 december 2015

In de aanloop naar de Klimaattop in Parijs reed op vrijdag 27 november de Groene Top Trein door Nederland. Vol met reizigers die duurzame, slimme en inspirerende ideeën hebben om uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Van schoolklassen tot ondernemers en beleidsmakers. Roel Woudstra van Buurkracht ging in Den Bosch aan boord. Want Buurkracht mocht natuurlijk niet ontbreken.

Buurkracht 151207 dgtt
Roel presenteert Buurkracht in een minuut op het stampvolle perron 1 in Den Bosch

Al voordat Roel instapte, kreeg hij een podium op perron 1, waar de Groene Top Trein een tussenstop maakte. Samen met Cor Brockhoven, voorzitter van de duurzaamheidsgroep van Enexis, legde hij daar aan het toegestroomde publiek kort en krachtig uit waar Buurkracht voor staat. “Ik was verbaasd hoe druk het was. Op perron 1 komen doorgaans niet veel treinen langs, dus voor mij stonden vooral mensen met een groen hart die de moeite genomen hadden om door weer en wind naar het station te komen. Speciaal voor de Groene Top Trein. Geweldig.”

Vol programma in een volle trein

Buurkracht img 5808
Cor en Roel worden geïnterviewd op het perron

Precies volgens schema vertrok de Groene Top Trein om 13.17 uur richting Amersfoort. De vier dubbeldekkerwagons waren elk gewijd aan een eigen thema: innovatie, vervoer, energie en kringloop. Met elk hun eigen sprekers die het publiek vanaf de balkons bijpraatten over hun initiatieven. In de energiewagon waar Roel zijn praatje mocht houden, werd boven genetwerkt terwijl beneden een groep schoolkinderen een workshop ‘Hoe rijden treinen op wind’ kregen. “Het was een behoorlijk volgepakte trein”, zegt Roel. “Er zijn ook heel veel goede initiatieven in het land. De microfoon ging van hand tot hand, waarbij de organisatie de tijd strak in de gaten hield. Te lang praten was er niet bij.”

Zaadjes planten

Buurkracht img 5806
Jos beantwoordt alle vragen (en heeft het koud)

Ook Roel kreeg de kans zijn verhaal te doen. “Ik heb nu eens niet uitgebreid verteld over wat Buurkracht is en op welke manier wij buurten ondersteunen, maar ingezoomd op onze inzichten na twee jaar. Bijvoorbeeld dat energie besparen een kwestie van lange adem is. Van heel veel zaadjes planten. Dat het tijd nodig heeft om mensen in beweging te krijgen. Daarmee was mijn insteek wel wat anders dan die van veel medereizigers, die zo snel mogelijk iedereen naar nul op de meter willen krijgen.”

Lego in het groot

Buurkracht img 5805
Roel stapt in als de trein vertrekt

Roel maakte ook van de rit in de Groene Top Trein gebruik om te netwerken. “De sfeer was heel gemoedelijk en mensen waren echt nieuwsgierig naar elkaars initiatieven. Ik heb minstens één medereiziger gesproken die wel geïnteresseerd is om in zijn buurt met Buurkracht te beginnen.” Zelf liet Roel zich ook inspireren door andere sprekers. “Vlak voor mij sprak emeritus hoogleraar Integraal Ontwerpen van de TU Delft over de ‘legolisering’ van de bouw: nieuwbouw plegen met vaste, duurzame bouwstenen. Zo heb ik meer mooie ideeën gehoord. Ik ben er niet eens aan toe gekomen om ook in andere wagons te gaan luisteren, zo veel viel er alleen al in mijn eigen wagon te beleven.” In Amersfoort stapte Roel voldaan uit de trein. “Hartstikke leuk om dit meegemaakt te hebben.”

Meer informatie over dit onderwerp vind je op www.degroenetoptrein.klimaatcoalitie.nl en www.facebook.com/degroenetoptrein (met filmpje).

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?