Op reportage in Groeningen

09 december 2015

Een piepklein dorp met een buurtteam dat bijna alleen uit jonge vrouwen bestaat. Daar wilde Ons huis Verdient Het weleens een kijkje gaan nemen. En zo streek de cameraploeg op maandag 7 december in Groeningen neer.

“Superleuk om mee te maken”, vertelt Moniek Drost van het buurtteam enthousiast. “Al dacht ik bij het opstaan wel even: waarom heb ik hier ja tegen gezegd! Ik was best gespannen.” Gelukkig viel de camerastress al snel van haar en haar teamgenoten af toen de camera eenmaal draaide. “We hadden ons verzameld in café De Zandpoort, waar we ook altijd vergaderen. Daar zetten we een vergadering in scène, maar gaandeweg werd het een echte vergadering. We hadden niet echt meer in de gaten dat er een camera om oms heen zoemde. Het was gewoon gezellig.”

Nieuwjaarskaarten in de bus

Buurkracht img 8730
Op de zorgboerderij

Voor het tweede gedeelte verkaste de cameraploeg naar zorgboerderij De Hultenhoek. Moniek: “De mensen die daar wonen en in de dagverzorging zitten, brengen de flyers van Buurkracht voor ons rond. Daar zijn we heel erg mee geholpen, ook al is Groeningen maar een klein dorp. En zij vinden het leuk om te doen. Nu hadden we ook weer post: de nieuwjaarskaart van Buurkracht. Die kwam Iris Tromp van Buurkracht overhandigen, en daarna is Jan, een van de bewoners van De Hultenhoek, met de camera op pad gegaan om ze te bezorgen. Hij vond het fantastisch.”

Gewoon enthousiast

Buurkracht img 8737
Het interview

Het derde en laatste onderdeel van de opnamen viel Moniek het zwaarst: het interview. “Toen ik daar stond met die camera op mijn hoofd, klapte ik dicht. Aan de zijlijn stond iedereen aanwijzingen te geven: je moet dit zeggen, je moet dat zeggen. En toen Maike Ebben erbij kwam staan om me te helpen, begon zij ook te stotteren.” Moniek wijt dat vooral aan de insteek van de vragen. “In eerste instantie was de cameraploeg naar Groeningen gekomen omdat wij met zo veel vrouwen in het buurtteam zitten. We kregen dan ook allemaal vragen over wat het verschil is tussen mannen en vrouwen in zo’n team. Maar daar hebben we niet echt een mening over. We zijn gewoon heel enthousiast over Buurkracht en samen energie besparen. Groeningen is een dorp met veel jonge mensen en als we aan de toekomst van onze kinderen willen werken, moeten we daar nu al mee beginnen. Toen we daar eenmaal over konden praten, ging het veel beter.”

Een hele belevenis

Ondanks de hapering bij het interview denkt Moniek dat de cameraploeg zeker genoeg materiaal heeft verzameld om 2,5 minuut van het programma op een leuke manier te vullen. Ze kijkt uit naar de uitzending op 3 januari om 15.50 uur. “Ik vond het een hele belevenis. En heel bijzonder om mee te maken hoe het achter de schermen van zo’n tv-programma werkt. Ik heb er geen spijt van!”

Groeningen zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op 3 januari, 15.50 uur, RTL4.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?