Op pad met de warmtecamera

18 februari 2015

Is mijn spouwmuurisolatie goed uitgevoerd? Hoe goed functioneert mijn dubbel glas? Lekt er veel warmte weg via de zolder? In de Kastelenbuurt in Oosterhout ging het buurtteam op pad met de warmtecamera van Buurkracht om al dat soort vragen te beantwoorden.

Buurkracht 150217 bert   michiel en jack   liggend
Bert, Michiel en Jack

Het animo voor warmtebeelden in de buurt was groot. “In één week hadden we 34 afspraken staan”, vertelt Jack Naalden van het buurtteam. “Bijna allemaal met buurtgenoten die wilden weten of de isolatiemaatregelen in hun woning goed zijn uitgevoerd. Op warmtebeelden kun je bijvoorbeeld zien of het isolatiebedrijf plekken heeft overgeslagen. Of als het isolatiemateriaal na jaren hier en daar verzakt is. We kwamen van alles tegen. Interessant waren bijvoorbeeld de temperatuurverschillen tussen uiteenlopende soorten ramen. Enkel glas is binnen soms wel 8 graden kouder dan de kamertemperatuur. Maar ook het ene dubbel glas is het andere niet, zo bleek. In één woning straalde de kachel van de buren helemaal door de muur, dat was ook een gek gezicht.”

Het hele huis door

Ook Liebert Helmink had het buurtteam uitgenodigd om met de warmtecamera langs te komen. “Ons huis is in september 2014 opgeleverd, dus nog geen halfjaar oud”, vertelt hij. “We hebben energielabel A. Ik was benieuwd of alle maatregelen zoals die in het bestek stonden, ook netjes zijn uitgevoerd. We zijn het hele huis doorgelopen met die camera. Van één kamer hadden we het gevoel dat die niet goed warm werd, en daar bleek het ook iets frisser te zijn dan in de rest van het huis. In een andere kamer was het juist weer extreem warm, 25 graden terwijl de thermostaat op 22 graden stond. We gaan nu met de installateur kijken of de vloerverwarming op die kamers misschien anders moet worden afgesteld. Overigens was voor de rest alles perfect in orde.”

Goed werk

Jack heeft kunnen constateren dat ook de isolatiemaatregelen die onlangs via de Buurkrachtactie zijn uitgevoerd, er goed uitzien. Hij kan het alle Buurkrachtbuurten aanraden om ook met een warmtecamera aan de slag te gaan. “Je hebt snel genoeg door hoe het werkt en het levert echt interessante informatie op. Bij ons bevestigde het bovendien dat de leverancier die wij als buurtteam geselecteerd hebben voor isolatiemaatregelen, goed werk heeft geleverd. En het was nog gezellig ook om bij zo veel buurtgenoten over de vloer te komen en samen die warmtebeelden tegen het licht te houden.”

Ook geïnteresseerd in warmtebeelden van je huis? Kijk op www.buurkracht.nl/lekken-ontdekken of informeer bij je buurtteam of jouw buurt al is aangemeld voor de warmtecamera en wanneer jullie op de planning staan.

Kastelenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Kastelenbuurt