Op jacht naar het energielek

07 april 2014

Buurkracht 94a9ee075c6d5ad9dfe328d602e8c790 normal 2x
Buurtteam Buurkracht Ruwaard-Staatsliedenbuurt bekijkt met Rein zijn statistieken

Door je energieverbruik nauwkeurig te volgen, kun je weleens op verrassingen stuiten. Dat overkwam Rein Akkermans. Samen met zijn vrouw woont hij in Oss, in een woning die niet beter, maar ook niet slechter is geïsoleerd dan vergelijkbare woningen in zijn buurt. Op buurkracht.nl ontdekte hij onverklaarbare pieken in zijn energieverbruik. Reden om op onderzoek uit te gaan.

“Wij vonden ons energieverbruik altijd al hoog, maar nu we het kunnen vergelijken met dat in de buurt, valt dat nog meer op”, vertelt Rein. “De jaarafrekening die we laatst kregen viel rauw op ons dak: wij moesten ruim 300 euro bijbetalen. Ondanks een zachte winter hadden we 900 kuub gas meer verbruikt dan het jaar daarvoor. Hoe kan dat toch?”

Nauwkeurig lijstje

Om daar meer inzicht in te krijgen, hield Rein een week lang nauwkeurig bij welke apparaten in huis wanneer aan stonden en wanneer niet. Dat lijstje vergeleek hij met zijn verbruiksgegevens op buurkracht.nl. “Een deel van de pieken die ik daar zag kon ik verklaren: daar stond de wasmachine aan, daar de stofzuiger, daar zat ik in bad. Toch zag ik in zowel het gas- als elektriciteitsverbruik ook pieken waar ik geen verklaring voor heb.”

Nog steeds hoog

Rein heeft zijn bevindingen aan zijn buurtbegeleider Pieter Stoel voorgelegd. Er heeft ook een buurtgenoot met veel verstand van energie in Reins huis gekeken of hij het lek boven kon krijgen. “We letten erg op ons energieverbruik, maar als ik de grafieken die ik nu op buurkracht.nl zie, omreken naar een jaar, zitten we nog steeds erg hoog. Terwijl ons huis niet superslecht geïsoleerd is. Ik denk wel dat er met dakisolatie nog veel eer te behalen is. Maar ik hoop vooral dat ik er snel achter kom waardoor die onverklaarbare pieken in ons verbruik veroorzaakt worden. Dan kunnen we dat probleem bij de bron aanpakken.”

Voorlopig heeft hij besloten om te laten kijken naar zijn dak- en muurisolatie, nadat hij warmtefoto's van zijn huis had gezien. Ook gaat hij alle lampen in zijn huis vervangen door LED-lampen.

Ruwaard - Staatsliedenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ruwaard - Staatsliedenbuurt