Op jacht naar energieslurpers in Zuides-West

05 april 2017

Het klaslokaal in CBS de Tol zat bomvol tijdens de eerste buurtbijeenkomst van Buurkracht op 4 april in Zuides-West. Dat er veel animo was voor samen energie besparen had Jan Datema van het buurtteam wel verwacht, maar deze opkomst overtrof alle verwachtingen. En deze avond was nog maar het begin. Iedereen kan nog meedoen en profiteren!

Buurkracht voor verslag
Zuides-West heeft een warme en energieke start!

 “De avond was een groot succes”, vertelt Jan opgetogen. “De sfeer was ontspannen en goed en we hebben ontzettend veel interessante informatie gehoord en uitgewisseld.” Fer Harleman, die samen met Jan in het buurtteam zit, trapte af met een welkomstwoord. Jan: “Hij vertelde bijvoorbeeld dat we voorafgaand aan de avond geïnventariseerd hebben in welke vormen van energiebesparing buurtgenoten geïnteresseerd zijn. Het viel direct op dat er veel animo is voor zonnepanelen, zonneboilers, vloerisolatie en spouwmuurisolatie.” Vervolgens kreeg Marjan Hendriks, buurtbegeleider van Buurkracht in Drenthe, het woord. Zij zette uiteen wat Buurkracht voor Zuides-West kan betekenen. En hoe de ervaringen die Buurkracht in al bijna 200 buurten opdoet, ook deze buurt kunnen helpen om energiewinst te halen.”

Besparingskansen te over

Zo heeft Buurkracht energieadviseur Arnold Strijker ingeschakeld om de besparingskansen in de buurt in beeld te brengen. Ook hij was aanwezig en deelde zijn – verrassende - bevindingen met het publiek. “Hij wees erop dat we, naast grotere investeringen zoals in zonnepanelen, direct veel kunnen besparen, zonder een investering te doen. Met relatief kleine veranderingen in je eigen gedrag - de ketel een graad lager, je was drogen aan het wasrek, ledverlichting – valt al veel te winnen.” Daarnaast ziet Arnold grote besparingskansen in isolatie, met name in de vrijstaande huizen. “Die hebben immers veel meer buitenmuren. Ook maakte hij duidelijk dat het de moeite waard kan zijn om de dubbele beglazing uit de jaren 80 te vervangen door isolatieglas.”

Stiekeme slurpers

Nog meer onderzoek: de studentes Linette Germes en Marieke Kingma van de Hanze Hogeschool verdiepen zich in energieslurpende apparaten in huis. Twaalf buurtbewoners hebben tot nu toe meegedaan aan hun onderzoek. Met speciale energieverbruiksmeters onderzochten Linette en Marieke hoeveel energie (en geld) apparaten in huis nu echt kosten. De voorlopige bevindingen zijn opvallend. Jan: “De meest opmerkelijke stroomslurper is toch wel het Senseo-apparaat. Als je geen koffie aan het zetten bent en de stekker in het stopcontact laat zitten, blijft het apparaat stroom verbruiken. Dit is echt een voorbeeld van sluipverbruik waar volgens mij niemand zich van bewust is.” Ook drogers, oude vriezers en koelkasten blijken energieslurpers. Maar er zijn ook meevallers: “De stereo-installatie bleek juist heel weinig sluipverbruik te hebben. Maar de conclusie die we nu al kunnen trekken is: trek stekkers van apparaten die je niet gebruikt, altijd uit het stopcontact.”

Thermometer in het energieverbruik

Ten slotte was het tijd om de energierekeningen te vergelijken. Marjan had een handig bord met twee thermometers meegenomen – een voor gas en een voor elektriciteit - waarop bewoners geeltjes konden plakken ter hoogte van hun eigen verbruik. “Zo kon je direct zien wie veel energie verbruikte, en wie juist weinig. Heel leuk: buurtgenoten gingen elkaar meteen tips geven. Je kon merken dat mensen die weinig energie verbruiken, vaak ook energiebewuster zijn; ze maken gebruik van nieuwere apparaten en letten goed op hun sluipverbruik.”

Blijf op de hoogte

Jan is enthousiast over het verloop van de avond. “Deze eerste bijeenkomst was nog maar het begin. Binnenkort zitten we met het buurtteam bij elkaar en komen we met nieuwe plannen. We zien dat energie besparen leeft in de buurt. Wij merken hier vlak bij de gasbel in de praktijk wat het betekent als er veel gas gebruikt wordt. Voor ons des te meer reden om het verbruik terug te dringen.” Bij de volgende bijeenkomst over enkele maanden presenteert het buurtteam nieuwe plannen. Dan worden ook de einduitkomsten van het onderzoek van de Hanze Hogeschool gepresenteerd. “Iedereen die zich aangemeld heeft op buurkracht.nl/zuides-west wordt hiervoor automatisch uitgenodigd. Doe dat vooral, dan blijf je op de hoogte. Ook van al onze acties. Kon je er niet bij zijn deze avond of wil je nog een keer de presentaties doornemen van alle sprekers? Zie hier alle presentaties op een rij."

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?