Oostervelders in de rij voor besparingen

23 oktober 2014

Maar liefst 31 offerteaanvragen voor isolatie en 12 voor zonnepanelen. Dat is de tussenstand in Oosterveld (Rolde) na twee informatieavonden over deze besparingsmaatregelen in oktober. Niet mis voor een buurt met net iets meer dan 300 woningen.

Op 6 oktober vond een informatieavond over zonnepanelen plaats. “Daar gaf de leverancier die wij geselecteerd hadden, informatie over verschillende soorten en typen zonnepanelen”, vertelt Christiaan Teule van Duurzaam Rolde. “We hebben er ook de zonnekaart gepresenteerd, een kaart waarop alle inwoners van Rolde kunnen bekijken of hun huis geschikt is voor zonnepanelen. Bijna iedereen die aanwezig was die avond, heeft meteen een offerte aangevraagd. Hartstikke goed.”

Mooi resultaat

De tweede informatieavond, op 21 oktober over isolatiemaatregelen, werd een nog groter succes. De werkgroep onder leiding van Ben Ernens had twee deskundige leveranciers uit de buurt geselecteerd, die zich allebei uitvoerig voorstelden. Ben: “Ze gingen in op verschillende vormen van isolatie. Legden uit waar je op moet letten, bijvoorbeeld bij doorslag op de muren. Hoe je schimmelvorming voorkomt. Dat de manier waarop je isoleert afhangt van de specifieke situatie in een woning. Zoals dat hoort bij concollega’s, wisselden ze elkaar goed af en hielden ze elkaar scherp. Dat leverde een leuke avond op en een heel mooi resultaat.”

Samenhang in de buurt

Beide leveranciers gaan voor alle huishoudens die zich tot nu toe gemeld hebben een prijsopgave maken. Mét staffelkorting. Ben: “De voortekenen zijn goed. En wat ik mooi vind, is dat uit dit traject maar weer blijkt dat er veel samenhang is in de buurt. Mensen vinden het echt leuk om dit samen te doen. Je merkt ook dat de website van Buurkracht goed werkt, vooral die vergelijking met het gemiddelde energieverbruik in de buurt. Zelf hebben wij thuis al vrij veel besparingsmaatregelen uitgevoerd, dus ik wil wel graag onder het gemiddelde uitkomen. Als ik zie dat ons verbruik wat hoger is, zeg ik tegen mijn vrouw: “Prima dat we de was hebben gedaan, maar dat drogen kunnen we beter bij de buren doen!” Haha, nee, maar we hangen de was wel vaker buiten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?