Oosterveld en Telgenkamp gaan samen energie besparen

13 maart 2014

Persbericht, Rolde
Christiaan Teule van Duurzaam Rolde: “Versterking van het buurtteam is welkom”

In deze tijd van crisis en hoge brandstofprijzen wordt energie besparen aantrekkelijker. Toch komt het er in veel huishoudens niet van. Te druk. Gedoe. Geen idee wat een investering oplevert. Om die hobbels weg te nemen, gaat Duurzaam Rolde samenwerken met Buurkracht. Het doel: bewoners van Rolde ondersteunen bij besparingsmaatregelen. Te beginnen met de wijken Oosterveld en Telgenkamp. Er is een buurtteam opgericht dat de kar gaat trekken. Versterking van dit team is van harte welkom.

Buurkracht  mg 1588 %286%29 klein oosterveld
Samen energie besparen in Rolde

Met deze samenwerking zet Duurzaam Rolde een nieuwe stap naar verduurzaming van het dorp. “Duurzaam Rolde heeft sinds de oprichting in 2012 verschillende losse projecten van de grond getild”, vertelt voorzitter Christiaan Teule. “Zo hebben we twee keer acties opgezet om collectief zonnepanelen in te kopen. Die liggen nu bij zo’n veertig huishoudens in Rolde op het dak.” De komende actie kan ook weer op zonnepanelen neerkomen, maar er valt zeker ook te denken aan isolatie van daken, muren, vloeren en dubbel glas. Dat bepalen bewoners zelf. Teule: “Een groot deel van de huizen in Oosterveld en Telgenkamp is in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw gebouwd. Wij vermoeden dat de isolatie op veel plaatsen voor verbetering vatbaar is. Ik woon zelf in een huis zoals er in Oosterveld meer staan en bij mij tocht het behoorlijk. Met betere isolatie is dat te verhelpen. Daarmee kun je veel energie en dus geld besparen, en het wordt er comfortabeler van ook.”

Klein beginnen

Duurzaam Rolde en Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V., brengen bewoners bij elkaar om samen besparingsmaatregelen te nemen. Zodat dit laagdrempeliger wordt omdat bewoners zich aan elkaar kunnen optrekken en de taken kunnen verdelen. Voordelig doordat ze samen offertes kunnen aanvragen. Duurzaam Rolde trekt de kar, Buurkracht ondersteunt. Bijvoorbeeld door de besparingsmogelijkheden in de buurt te onderzoeken, bewoners te helpen bij de buurtbijeenkomst en het opvragen en beoordelen van offertes. Teule: “We beginnen klein, met een enthousiast buurtteam dat het leuk vindt om de buurt in beweging te brengen. Bijvoorbeeld door flyers rond te brengen, posters op te hangen, een zaaltje te reserveren voor de buurtbijeenkomst. We zijn nu met z’n vijven, maar zouden er graag nog een paar vrijwilligers bij hebben. Het kost niet veel tijd, en nog meer handen maken lichter werk.”

Inzicht in je energieverbruik

Als buurkrachtbuurt krijgen Oosterveld en Telgenkamp met voorrang gratis een slimme meter. Met de slimme meter wordt inzicht in het eigen energieverbruik mogelijk. Op buurkracht.nl kunnen bewoners die dat willen, vervolgens dagelijks een update van hun eigen verbruiksgegevens krijgen, afgezet tegen het gemiddelde verbruik van hun buurtgenoten. Zo kunnen ze ook direct het effect zien van besparingsmaatregelen die ze nemen.

Interesse

Bewoners van Oosterveld en Telgenkamp die zich willen aansluiten bij het buurtteam zijn van harte welkom zich te melden. Neem voor meer informatie contact op met Christiaan Teule van Duurzaam Rolde via haijteul@hetnet.nl. Voor meer informatie over Buurkracht kun je terecht bij Marjan Hendriks via marjan@buurkracht.nl. Of kijk op www.duurzaamrolde.nl en www.buurkracht.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?