Ook energie besparen doet Vlierden samen

26 maart 2016

In het Noord-Brabantse Vlierden doen de bewoners alles samen. Van een groot carnavalsfeest organiseren tot zich er samen voor inzetten dat het zwembad in de wijk open kan blijven. Vanaf nu gaan ze ook samen energie besparen, met Buurkracht. De eerste bijeenkomst op 23 maart in ’t Huis trok ruim 50 bezoekers.

Buurkracht img 20160323 wa0009
Hoge opkomst in Vlierden

Edward Thijssen, bestuurslid van energiecoöperatie Energyport Peelland en initiatiefnemer van Buurkracht in Vlierden  verzorgde het openingswoord. “Ik heb het buurtteam voorgesteld en uitgelegd wat onze plannen zijn. Veel mensen willen energie besparen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Maar als Vlierden ergens sterk in is, dan is het wel samenwerken. Buurkracht kan ons daarbij ondersteunen.”

Speuren naar stroomvreters

Irmy van Paassen, buurtbegeleider van Buurkracht, legde vervolgens uit hoe. Zo helpt Buurkracht bewoners zicht bewust te worden van hun energieverbruik en de besparingsmogelijkheden in hun huis in beeld te krijgen. Op dit moment kunnen ze bijvoorbeeld gratis de energieverbruiksmeters van Buurkracht lenen om de verborgen stroomvreters in huis op te sporen. Via www.buurkracht.nl/vlierden kunnen bewoners op de hoogte blijven van acties in het dorp en met de nieuwe slimme meter kunnen via deze website ook hun eigen energieverbruik volgen en vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt.

Energiescan

Ook de energieadviseur van Energyport Peelland kwam aan het woord. Voorafgaand aan de bijeenkomst had hij een energiescan uitgevoerd in de woning van Rik Mennen van het buurtteam. Daar bleek nog veel te besparen te zijn: bijvoorbeeld met HR++-glas en spouwmuurisolatie. De energieadviseur ging uitgebreid in op de mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen, niet alleen in het huis van Rik, maar in het hele dorp. Edward vond het een interessante presentatie. “Een verhaal over een huis dat je kent, zegt toch meer dan gewoon maar een voorbeeld.”

Ruimte voor vragen

Na de presentaties was er ruimte voor vragen. Bewoners wilden bijvoorbeeld weten hoe het zit met zonnepanelen en de salderingsregeling. Krijg je na 2020 nog wel betaald voor alle zonne-energie die je teruglevert aan het netwerk? De adviseur antwoordde dat dit nog niet zeker is, maar dat dat geen reden is om van zonnepanelen af te zien. Tot 2020 blijft de regeling in elk geval van kracht, en tegen die tijd zijn er mogelijk al betaalbare accu’s op de markt waarmee je je zelfopgewekte energie kunt opslaan.

Samen aan de spouwmuurisolatie?

Aan het einde van de avond vulden de bezoekers een inventarisatiekaart in waarop ze konden aangeven in welke energiebesparende maatregelen ze geïnteresseerd zijn. Ewald: “Over drie of vier weken willen we een vervolgbijeenkomst organiseren waarin we dieper ingaan op de twee maatregelen waar de meeste belangstelling voor bestaat. We hebben de resultaten nog niet exact in beeld, maar mijn eerste indruk is dat spouwmuurisolatie populair is. Ik hoorde iemand zeggen dat hij het in z’n eentje niet aandurft om aan spouwmuurisolatie te beginnen, omdat hij er totaal geen verstand van heeft. Maar samen met dorpsgenoten zou hij het wel doen.”

Blijf op de hoogte

Het buurtteam wil mensen die dezelfde maatregelen willen, bij elkaar brengen. “Het liefst zou ik er dan ook een buurtbewoner bij halen die de maatregel al heeft uitgevoerd en aan zijn energierekening kan laten zien wat dat oplevert. Dat bedoel ik nu met de kracht van samenwerken in Vlierden. We houden bewoners op de hoogte, onder andere via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?