Onze energie gaat nooit verloren

23 augustus 2017

"Bij mij thuis gaat energie letterlijk nooit verloren. De energie van de zonnepanelen gaat rechtstreeks naar de warmtepomp of naar een deelplatform voor groene energie," vertelt Rob Bekema uit Emmeloord enthousiast over het duurzame huis waar hij samen met zijn vriendin woont. 
Rob vond het leuk zijn uitspraak en de uitleg daarvan te delen met Buurkracht na de oproep om je duurzame motto.  

Sparen door besparen 

Buurkracht tegel rob
Onze zonnepanelen draaien als een zonnetje

"De energie die we opwekken, werkt op meerdere fronten voor ons. We kunnen onze apparatuur gebruiken, we koken ermee en ons huis blijft warm. En onze zelfopgewekte energie helpt ons (be-)sparen. We zijn zelfvoorzienend qua elektriciteit en doordat we teveel opwekken krijgen we zelfs geld terug! Ons huis uit 2013 is, op het water na, zelfvoorzienend. Er is simpelweg geen gasaansluiting."  

Heerlijk warm en lekker koel 

"Wat we wel hebben zijn 18 zonnepanelen. En die draaien als een zonnetje. Ik kijk elke dag hoeveel ze hebben opgebracht. Op slechte dagen gaat het om zo'n 3 á 4 kWh. Op goede dagen loopt het op tot wel 35 kWh. Daarbij maken we gebruik van een warmtepomp. Zo hebben we warm water én hij voorziet elke verdieping van verwarming en verkoeling door de vloerverwarming. Heerlijk warm in de winter en lekker koel in de zomer." 

Led loont

Buurkracht img 20170817 wa0010
Rob's huis is bijna helemaal zelfvoorzienend

"Ons huis is enorm goed geïsoleerd en dat merk je in elke ruimte. In en rond het huis gebruiken we alleen maar A++-apparaten en onze lampen zijn led- of spaarlampen. Dit kost wat meer, maar de kwaliteit is er vaak ook naar. Ook verdiep ik me in nieuwe technieken, bijvoorbeeld het opvangen van regenwater om de wc door te spoelen." 

Goed voor ons én voor het milieu 

"We scheiden ons afval. We eten weinig vlees. Allemaal goed voor ons en voor het milieu. Ik heb er veel plezier in om mijn kennis en ervaringen over duurzaam leven te delen, al is het soms best lastig om mensen enthousiast te krijgen. Maar ik ben ervan overtuigd, ook die energie gaat uiteindelijk niet verloren." 

Meer duurzame uitspraken en motto's vind je in dit overzicht.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?