Ontmoet onze nieuwe buurtbegeleider: Stefan van Waarden

14 juli 2018

De buurtbegeleiders van Buurkracht zijn onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar buurten die samen energie willen besparen en helpen enthousiaste bewoners op weg. In mei is Stefan van Waarden van start gegaan voor Zuid-Limburg.

Stefan in het kort 

Naam: Stefan van Waarden
Buurtbegeleider sinds: 1 mei 2018
Werkgebied: Zuid-Limburg, vanaf Sittard naar beneden
Stefan is geboren en getogen in Sittard en woont nu in Maastricht. Hij is altijd in de buurt van Limburg gebleven met een uitstapje naar ‘s-Hertogenbosch en dat half jaartje dat hij stage liep in Nieuw-Zeeland.

Wat trekt jou in Buurkracht?

Buurkracht content stefan van waarden
Stefan: "Groepen bij elkaar brengen en samen werken aan een doel, dat vind ik leuk!"

“In Buurkracht komen veel van mijn interesses samen. Ik heb milieukunde gestudeerd in Den Bosch, dat zegt al veel. Een vrij technische opleiding waarin onderwerpen als waterzuivering en energietechnieken ruimschoots aan bod komen. Heel leuk, maar ik vond dat er te weinig aandacht was voor de menselijke, sociale kant: hoe ga je om met belangen van verschillende stakeholders, zoals bedrijven en burgers? Daarom ben ik daarna de master Duurzaamheidswetenschappen & Beleid gaan doen. Daar komen die aspecten wel in beeld. En dat is ook wat mij interesseert: groepen bij elkaar brengen en samen werken aan een doel dat voor iedereen het beste is. Precies wat Buurkracht is en doet.”

Wat deed je hiervoor?

“Ik ben in augustus 2016 afgestudeerd, nog niet zo lang geleden dus. Vervolgens heb ik een klein jaar bij het drinkwaterbedrijf in Limburg gewerkt. Daarnaast was ik betrokken bij een onderzoeksproject aan de Universiteit Maastricht over hoe je drempels wegneemt voor verenigingen van eigenaren om energiebesparende maatregelen te nemen. In januari kwam ik terecht bij een adviesbureau dat gericht is op de energietransitie. Daar ken ik Elke Polstra van, mijn voorgangster als buurtbegeleider in Zuid-Limburg. Haar taken en buurten neem ik nu over, terwijl Elke zich vooral gaat richten op het vinden van nieuwe buurten die samen energie willen besparen.”

Wat ga jij bijdragen aan Buurkracht?

“Om te beginnen veel enthousiasme en een behoorlijke kennis over burgerparticipatie en duurzame ontwikkelingen. Mijn ambitie is om zo veel mogelijk buurten te helpen verduurzamen, om samen energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Daarbij hoop ik bewoners ook iets bewuster te maken van wat er nog meer mogelijk is om klimaatverandering tegen te gaan: bijvoorbeeld door anders te eten, minder te rijden, door kleine aanpassingen in hun manier van leven. Er moet echt iets veranderen.”

Hoe duurzaam ben je zelf?

“Door mijn studie ben ik absoluut energiebewuster geworden. In mijn dagelijks leven probeer ik daar ook werk van te maken. Door afval te scheiden, zo veel mogelijk met de fiets en het ov te reizen en de auto te laten staan, door minder tot geen vlees te eten, korter te douchen. Ik woon nog in een studentenhuis, dus daar valt voor mij weinig aan te verbeteren. Maar ik heb wel mijn ouders zo ver gekregen dat ze een energiescan op hun huis hebben laten uitvoeren. Daar kwam uit dat ze eigenlijk al vrij energiezuinig leven. Maar ze zijn toch aan het denken gezet over isolatie en zonnepanelen.”

Waar houd je je in je vrije tijd mee bezig?

“Ik ben een fervent sporter. Zo ben ik op het moment vaak te vinden bij de klimmuur. Of lekker buiten, in de natuur. Verder ben ik een familieman; ik onderneem graag dingen met mijn ouders en zusje, maar ook met vrienden. Zoals de oktoberfeesten in Sittard, carnaval, lekker eten. Misschien ook leuk: ik heb een eigen mini-ecosysteem in elkaar gezet. Planten zitten in een afgesloten vaas en onderhouden zichzelf. Een milieuvriendelijke variant van het eigen aquarium dat ik vroeger had. En zo weer zou willen hebben. Dat energieverbruik compenseer ik dan wel weer met veel fietsen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?