Ontmoet onze buurtbegeleider: Sander Berkepas

01 juni 2017

De buurtbegeleiders van Buurkracht zijn onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar buurten die samen energie willen besparen en helpen enthousiaste bewoners op weg. In mei is in de provincie Groningen Sander Berkepas van start gegaan. Hij is een beetje van de Groninger Energie Koepel (GrEK) en een beetje van ons.

Naam: Sander Berkepas
Buurtbegeleider sinds: mei 2017
Werkgebied: het aardbevingsgebied in de provincie Groningen
Sander blijft dicht bij huis: hij is geboren in Veendam, opgegroeid in Muntendam en woont nu in de stad Groningen

Hoe kom jij bij Buurkracht en GrEK terecht?

“Toen ik de vacature voor buurtbegeleider voorbij zag komen, leek die functie me meteen hartstikke leuk. En de baan sloot ook mooi aan op mijn ervaring. Na mijn studie Milieutoezicht en Facilitair Management aan de Hanze Hogeschool ben ik bij de Natuur en Milieufederatie Groningen gaan werken. Daar heb ik heel wat projecten gedraaid met lokale initiatieven en coöperaties. Ik was zelfs in een vroeg stadium even betrokken bij de oprichting van GrEK. Het afgelopen jaar heb ik als zelfstandig ondernemer de Warmtetour mede georganiseerd vanuit het Energieloket Groningen. Ook dat was een initiatief om energiebesparende maatregelen onder de aandacht te brengen. Daar ga ik nu onder de vlag van Buurkracht en GrEK mee verder.”

Wat trekt je vooral aan in deze baan?

“Het contact met mensen, de bottom-upaanpak en dat je iets goeds voor het milieu doet. De groep mensen die zich bewust is van onze plek op aarde en zich verantwoordelijk voelt voor hoe we met die aarde omgaan, groeit. Daar wil ik mijn dienstverlenende instelling graag voor inzetten; ik krijg veel energie van mensen die het nuttig vinden om een steentje bij te dragen aan de energietransitie.”

Hoe ga je jouw gebied benaderen?

“Hanna de Vries en Martin van der Kooij hebben in deze regio met veel lastige aardbevingsdossiers al veel goed voorwerk gedaan. Wat dat betreft stap ik op een rijdende trein. Ik neem de buurten over die Hanna onder haar hoede heeft en hoop zelf ook weer nieuwe buurten te motiveren om aan de slag te gaan. En vervolgens op een passende manier te begeleiden. Uitgaande van wat er speelt; ik ken de gevoeligheden die hier spelen. Mijn insteek is dat het gewoon leuk en gezellig moet zijn om samen bezig te zijn.”

Hoe energiebewust leef je zelf?

“Het huis waarin ik woon is een gemeentelijk monument; daar kan ik niet veel maatregelen nemen. Maar het is wel in 2010 door de woningbouwvereniging volledig gerenoveerd en dat zie ik terug in de energierekening. Daarnaast doe ik zo veel mogelijk op de fiets, heb ik ledlampen en laat ik de kachel niet onnodig branden. Op die manier ben ik ermee bezig. Maar ik ben niet roomser dan de paus; ik vlieg ook weleens naar Zuid-Europa.”

Waar kunnen we jou in je vrije tijd tegenkomen?

“Samen met mijn vriendin heb ik een tuinhuis bij Tuin- en recreatievereniging Stadspark. Daar doen we een poging onze eigen groenten te kweken. Van radijsjes tot sla en bloemkool. De kunst is om dat allemaal te oogsten voordat de slakken dat doen. Maar als dat lukt, geeft het echt een andere dimensie aan eten.”

Meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder. Of mail Sander.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?