Ontmoet onze nieuwe buurtbegeleider: Niels de Rooij

07 september 2017

De buurtbegeleiders van Buurkracht zijn onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar buurten die samen energie willen besparen en helpen enthousiaste bewoners op weg. In augustus is Niels de Rooij van start gegaan. Samen met Sander Berkepas heeft hij de provincie Groningen onder zijn hoede.

Niels in het kort

Naam: Niels de Rooij
Buurtbegeleider sinds: augustus 2017 (en daarvoor al drie maanden als vrijwilliger GrEK)
Werkgebied: aardbevingsgebied in de provincie Groningen, samen met Sander Berkepas
Niels is 100 procent ‘Grunneger’: hij groeide op in Zuidhorn, studeerde in Groningen en woont daar nu nog

 

Hoe kom je bij Buurkracht/GrEK terecht?

“Mijn studie sociale planologie heb ik afgerond met een onderzoek naar lokale energie coöperaties: wat zijn de succesfactoren en wat zijn kansen? En waar lopen ze tegenaan? Een onderwerp dat goed aansluit bij het werkveld van GrEK. Dus ben ik daar eens binnengewandeld om te vragen of ik er mijn onderzoeksresultaten mocht presenteren. Dat mocht. En zo kwam het gesprek ook op wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen. Ik ben eerst als vrijwilliger aan de slag gegaan. Dat bleek een mooie opstap te zijn; toen er twee vacatures vrijkwamen voor buurtbegeleider, kreeg ik de vraag of dat niet iets voor mij was. Zeker! Sinds 1 augustus ben ik officieel in dienst. Samen met Sander Berkepas begeleid ik nu de buurten in het aardbevingsgebied.”

Wat waren je belangrijkste onderzoeksresultaten?

“Dat bottom-up initiatieven veel bij kunnen dragen aan de energietransitie. Daar liggen kansen. Veel mensen die het voortouw nemen om met hun buurt of dorp aan de slag te gaan, hebben veel kennis in huis. Van de techniek, maar bijvoorbeeld vaak ook van de bestuurswereld. Daarmee kom je al ver. Maar ik stuitte ook op een interessant spanningsveld: lokale energie-initiatieven winnen aan slagkracht naarmate ze sterker professionaliseren. En daar staan initiatiefnemers vaak terughoudend tegenover; ze willen het graag klein houden.”

Hoe ga je daar in jouw gebied mee om?

“GrEK en Buurkracht zijn er juist allebei om lokale initiatieven professionele ondersteuning te bieden. Dan valt alles mooi samen. In het aardbevingsgebied heeft Hanna de Vries, de voorgangster van Sander en mij die nu een meer strategische functie (bij GrEK) bekleedt, al veel goed voorwerk gedaan. We stappen op een rijdende trein. Onze rol is verbindend en motiverend. We geven buurten en dorpen bovendien handvatten om zelf aan de slag te gaan. Er ligt zo veel klaar! En als er één omgeving is die gemotiveerd is om van het gas af te gaan, is het deze wel.”

Hoe energiebewust leef je zelf?

“Om eerlijk te zijn: in het dagelijks leven kon het beter. Ik woon met twee vrienden nog een beetje als in een studentenhuis. Een huurwoning waar we zelf geen grote aanpassingen aan kunnen doen. Wel let ik het meeste van ons drieën op de kleine dingen: dat de verwarming op tijd omlaag gaat, dat we ledlampen in huis halen en dat het licht niet onnodig brandt. Maar er blijven nog genoeg verbeterpunten. Ik zou bijvoorbeeld minder vlees moeten eten, vind ik zelf.”

Waar kunnen we jou in je vrije tijd tegenkomen?

“Ik breng heel wat tijd actief door op het voetbalveld. Daar ben ik in het weekend altijd te vinden. Ik ben ook supporter van FC Groningen en ben regelmatig in het stadion te vinden. Als die club verliest, kan ik daar een paar dagen chagrijnig van zijn. Dat geldt overigens ook als mijn eigen wedstrijden met mijn studententeam niet goed verlopen. Maar het werk lijdt daar gelukkig niet onder!”

Meer prangende vragen voor Niels? Stel ze hem! En wil je juist meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?