Ontmoet onze nieuwe buurtbegeleider: Marjan Faber

18 mei 2018

De buurtbegeleiders van Buurkracht zijn onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar buurten die samen energie willen besparen en helpen enthousiaste bewoners op weg. In maart is Marjan Faber van start gegaan vanuit de Energiewerkplaats Friesland.

Marjan in het kort

Naam: Marjan Faber
Buurtbegeleider sinds: 1 maart 2018
Werkgebied: Friesland, met Michel Hania en Sicco Boorsma
Marjan had ook wel hoedenmaakster willen worden. En dan aan de slag met bijzondere creaties voor koningin Máxima.

Wat bracht jou bij Buurkracht?

“De afgelopen jaren heb ik me heel intensief ingezet voor een buurttuin in mijn buurt in Sneek, de Groene Flach. Een ontmoetingsplek van in totaal 3000 m2 voor jong en oud met aandacht voor biodiversiteit, educatie en ontspanning. Via dat project had ik ook veel contact met de Friese Milieufederatie, die net als Buurkracht betrokken is bij de Energiewerkplaats. De interesse voor ecologie en mijn drive om bij te dragen aan een betere leefwereld waren er dus al. Daar liggen mijn diepste waarden. Toen ik de vacature zag voor buurtbegeleider bij Buurkracht zag ik dat als een mooie kans om daar mijn werk van te maken.”

Wat maakt jou geknipt om buurten te begeleiden?

“Oorspronkelijk ben ik opgeleid voor het onderwijs; ik heb een paar jaar voor de klas gestaan op het mbo. Dat in combinatie met mijn ervaring als NLP-coach en -trainer maakt dat ik goed aanvoel hoe je mensen het beste kunt aanspreken om te zorgen dat je boodschap hen raakt. Zodat ze in beweging komen. Daarnaast heb ik bij de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij gewerkt, ook een organisatie die mensen burgerinitiatieven ondersteunt met kennis en advies. Een organisatie die dus net als Buurkracht bezig is met empowerment. Dat vind ik mooi, ik hou van groepen mensen die zelf het heft in handen nemen. Die niet blijven vergaderen, maar echt aan de slag gaan.”

Welke ambities heb je in Friesland?

“Mijn streven is om nog meer uit de initiatieven te halen, door onder de aandacht te brengen dat er nog veel meer kan. Zodat buurten die in eerste instantie vooral aan isolatie dachten, ook met bijvoorbeeld zonnepanelen aan de slag gaan. Ik hoop ook buurten die de kat nog uit de boom kijken, ertoe te bewegen dat ze toch aan de slag gaan. In Friesland hebben al veel dorpen zich in relatief korte tijd aangesloten bij Buurkracht. In de grote plaatsen Sneek, Drachten en Heerenveen zijn we nog op zoek naar enthousiastelingen die met ons willen werken aan een duurzaam Friesland.”

Ga je in Sneek je eigen Buurkrachtbuurt beginnen?

Drie jaar geleden zijn we vanuit de Groene Flach bezig geweest met een energiecollectief. Ik heb me daar toen afzijdig van gehouden, want ik wilde eerst het project Groene Flach afronden. De mannen uit het bestuur zijn er kort mee bezig geweest en hebben gekeken of we een postcoderoosproject van de grond konden tillen. Daar was het toen nog geen tijd voor, want er was veel drukte rondom de tuin, we wilden eerst de tuin realiseren. Nu de tuin klaar is, zou het goed passen een volgende duurzame stap te zetten samen met Buurkracht. Verder heb ik mijn eigen woning onder handen genomen waardoor die grotendeels duurzaam is. Al 5 jaar liggen er zonnepanelen op m’n dak en de spouwmuur is geïsoleerd. En onder het mom van ‘alle kleine beetjes helpen’: de verlichting is vervangen door led en in de tuin staat een bokashi-emmer waarin we afval op z’n Japans fermenteren tot mest.”

Waarmee houd je je naast je werk bezig?

“Met van alles. Zo schilder ik heel graag, in de huiskamer hangen bijvoorbeeld portretten van mijn gezin die ik zelf gemaakt heb. Ik hou ook van beeldhouwen en als ik tijd heb naai ik mijn eigen kleren. Ik vind het fijn om creatief en ambachtelijk bezig te zijn. Ondertussen doe ik ook nog een studie begeleidingskunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik kom mijn tijd wel door.”

Meer prangende vragen voor Marjan? Stel ze haar! En wil je juist meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?