Ontmoet onze nieuwe buurtbegeleider: Gert Wagenvoort

10 mei 2017

In Buurkrachtbuurten kom je ze geregeld tegen: de buurtbegeleiders. Onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar buurten die samen energie willen besparen en helpen enthousiaste bewoners op weg. Op 8 april heeft het team versterking gekregen van een nieuwe ster: Gert Wagenvoort.

Naam: Gert Wagenvoort
Buurtbegeleider sinds: april 2017
Werkgebied: Noordoost-Brabant – van Vlijmen tot Cuijk en van Ravenstein tot Uden
Gert is een geboren energieman: hij studeerde energietechniek en heeft al zijn hele loopbaan in de energiewereld gezeten.

Wat trekt jou aan in Buurkracht?

“De afgelopen jaren was ik bij Enexis veel bezig met strategie, wet- en regelgeving. Met overleg tussen verschillende marktpartijen achter de schermen, om het onze klanten uiteindelijk gemakkelijker te maken. Met zoeken naar oplossingen om te voorkomen dat die klanten in een geliberaliseerde energiemarkt waarin netbeheer, levering van energie en meterbeheer uit elkaar getrokken zijn, van het kastje naar de muur gestuurd worden. Heel interessant, maar wel vrij abstract. Bij Buurkracht zag ik mijn kans schoon om mensen in buurten heel praktisch vooruit te helpen. Met concrete hulpmiddelen en stappenplannen.”

Wat zijn je drijfveren?

“Energie is mijn vak; ik heb het altijd interessant gevonden. Vanuit mijn werk ben ik bovendien betrokken geraakt bij Oosterhout Nieuwe Energie, de energiecoöperatie in mijn eigen woonplaats. Daar ben ik sinds 2013 voorzitter van de werkgroep Duurzame Energieopwekking. Door die rol ben ik nog meer besmet geraakt met het energietransitievirus. In mijn eigen gemeente hebben we onlangs het duurzaamheidsproject ‘Groen is doen!’ gelanceerd. Daarmee werken we met en voor de wijk aan vergroening. Eigenlijk heel vergelijkbaar met Buurkracht. Zo kan ik mijn kennis en ervaringen over en weer nog beter inzetten.”

Waar ga je je de komende tijd vooral op toeleggen?

“Voor een deel kom ik in een gespreid bedje: ik neem de buurten over van buurtbegeleider Jos Derks die zijn taken aan het afbouwen is. Met de buurtteams in zijn dorpen en wijken ga ik zo snel mogelijk kennismaken en kijken hoe we samen vervolgstappen kunnen nemen. Daarnaast hoop ik natuurlijk nieuwe buurten te enthousiasmeren voor de prachtige ondersteuning die Buurkracht biedt. Daarvoor ga ik contacten leggen met energiecoöperaties en gemeenten, maar ook met partijen die misschien nog niet direct met energie besparen bezig zijn, zoals verenigingen van eigenaren en sportverenigingen. Ik kies voor een heel brede aanpak.”

Hoe energiebewust leef je zelf?

“Aardig energiebewust. Ik had al snel een slimme meter bijvoorbeeld en hou het energieverbruik thuis goed in de gaten. Het dak ligt vol zonnepanelen. Dat bewustzijn werkt door in het gezin. We hebben alle apparaten doorgemeten met een energieverbruiksmeter. Dan zie je bijvoorbeeld dat de waterkoker echt een heel hoog verbruik heeft. Dat soort inzichten heeft tot gedragsverandering geleid. Al merk ik met twee kinderen van 14 en 11 wel dat er steeds meer schermpjes in huis komen. We zijn constant adapters uit de muur aan het trekken.”

Zijn je hobby’s ook zo duurzaam?

“Ik maak graag muziek: ik speel piano en keyboard en heb een elektrisch drumstel. Ik vind het heerlijk om daar in mijn eentje op te klooien. Oké, het keyboard en het drumstel hebben een stekker. Maar daar staat tegenover dat ik ook veel hardloop en mountainbike. We wonen tegen een bos aan en daar leg ik regelmatig een parcours af. Zónder elektrische motor.”

Meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder. Of mail Gert.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?